Громадськість моніторить діяльність служби дільничних інспекторів міліції Прикарпаття

Інститут  служби дільничних інспекторів міліції є найбільш наближеним до громадян та громад. Саме вони мають найтісніший контакт із населенням, уособлюють у розумінні населення невеликих населених пунктів правоохоронні органи та  відповідальні за забезпечення  дотримання прав людини, громадського порядку та безпеки на певній території (адміністративній дільниці), здійснення профілактики злочинів. На Прикарпатті згідно статистики УМВС в Івано-Франківській області налічується 239 дільничних  інспекторів міліції, кожен із яких обслуговує від 2 до 6 сільських населених пунктів.

У компетенції служби дільничних  інспекторів є ряд обов’язків, ефективність реалізації яких становить значний інтерес громадських неурядових організацій та громадян, зокрема це питання протидії домашнього насильства, які є дуже «чутливими» та актуальними, однак представники служби не готові виконувати ефективно цю роботу.  Крім того, у повноваженнях дільничних інспекторів міліції є також питання проведення загальної профілактичної роботи, спрямованої на виявлення причин та умов, які   призводять   до   скоєння правопорушень,  їх усунення в межах своєї компетенції,  проведення профілактично-роз'яснювальної роботи серед громадян, здійснення профілактичного обліку, профілактичний обхід   адміністративної   дільниці.

Інспектори повинні складати звіт перед населенням, що передбачає включає  систематичне  доведення  до відома    громадян    інформації    про   стан   правопорядку   на адміністративній дільниці,  заходи, які вживаються щодо   попередження   правопорушень  з  метою підвищення авторитету та довіри населення до його діяльності. Однак відомості про цю роботу для громадськості відсутні. Для європейських країн, у яких поліція підпорядковується органам місцевого самоврядування, доступ до такої інформації та питання ефективної організації роботи цих правоохоронних органів є одним із питань, що розглядається, контролюється громадськістю та її представниками.

Такі негативні фактори стали підставою для проведення моніторингу та аналізу ефективності роботи, проблем діяльності служби дільничних інспекторів міліції в громадах на прикладі Івано-Франківської області, дотримання ними прав людини, забезпечення виконання повноважень, передбачених чинним законодавством, посилення  доступу до інформації та участі громадськості в моніторингу діяльності цих правоохоронних органів, вироблення та просування рекомендацій покращення ситуації, який здійснюється Станіславською правозахисною групою в рамках реалізації проекту «Посилення ефективності роботи та дотримання прав людини у діяльності дільничних інспекторів міліції» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

В рамках проектної діяльності працює громадська  приймальня Станіславської правозахисної групи де юристами організації  надається  правова допомога   щодо питань порушення представниками правоохоронних органів прав людини, невиконання службових обов’язків, в тому числі через роботу гарячої телефонної лінії, надання правової допомоги у приймальні, у тому числі в судових справах щодо оскарження незаконних дій, бездіяльності представників правоохоронних органів.

 

Леся, 30.10.2012 09:24



Вибір редакції

Найпопулярніші новини