Обласні депутати думали як розвивати українську мову і не дати їй занепасти

Після того, як закон про регіональні мови підписав Президент Віктор Янукович і він набув чинності, розпочався процес по введенню російської мови, як регіональної в різних областях України.

Російська вже є регіональною в Одеській, Донецькій, Запорізькій, Харківській областях та в Севастополі. Разом з тим, чинна влада прийняла програму по захисту української мови.

На такий м’яко кажучи дивний крок (захищати в Україні українську мову) вчора відреагували обласні депутати. Зокрема, голова обласної ради Олександр Сич попросив підготувати листа до апарату Єфремова з подякою щодо їх напрацювань з питань захисту української мови. Така ініціатива була зустріта сміхом.

 Василь Скрипничук, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради, на День  депутата обласної ради,розповів про те, що під час розробки Програми захисту і розвитку української мови на території  Івано-Франківської області на 2012-2015 роки, були використані подібні рішення, які розроблялися в минулому.

«Ми знайшли рішення Луганської обласної ради, до речі головою тоді там був, нам відомий, Єфремов, який зараз виступає за ліквідацію того рішення, та ліквідацію української мови як такої. Тоді ж рішення Луганської обласної ради було добрим і гарним і відстоювало власне українську мову», - зазначає Василь Скрипничук.

Ініціатива розроблення та прийняття програми по захисту української мови на теренах Прикарпаття  належить голові Івано-Франківської обласної ради Олександру Сичу. Метою програми є створення необхідних умов для захисту і розвитку української мови на теренах Івано-Франківської області. 

«В Програмі захисту і розвитку української мови на території  Івано-Франківської області на 2012-2015 роки пропонується, щоб державна адміністрація спільно з комісіями і обласною радою розробила механізм забезпечення належного функціонування української мови в нашій області і суспільстві, - говорить Василь Скрипничук, - наступ на мову ведеться через пресу, що продається в наших кіосках, магазинах чи торгових точках, через звучання в закладах харчування, побутового обслуговування та маршрутках».

Програмою передбачено створення нормативно-правової бази для захисту і розвитку української мови на теренах Івано-Франківської області, збагачення духовного потенціалу молодого покоління шляхом створення україномовного продукту в місцевому телерадіопросторі, придбання й популяризація матеріалів з функціонування мови у суспільстві, створення електронної бібліотеки української літератури, популяризація сучасного українського мистецтва, підтримка української мови, як запоруки соборності української держави. 

Леся, 21.08.2012 11:24



Вибір редакції

Найпопулярніші новини