Захист Юлії Тимошенко вимагає скасувати вирок по газовій справі та звільнити лідера опозиції

Захисник Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк, у своїй касації, вимагає скасувати вирок Печерського суду та ухвалу Апеляційного суду м Києва та закрити справу через відсутність складу злочину.

Про це він заявив під час свого виступу щодо касації, яка розглядається Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ.

О.Плахотнюк наголосив, що під час нетривалого оголошення скарги неможливо перерахувати усі ті порушення, які відбувалися у процесі досудового слідства та під час судового процесу у Печерському та Апеляційному судах.

Захисник наголосив що під час розгляду так званої «газової справи», були порушені процесуальні дії, зокрема право на захист. При проведенні засідань кожного дня з ранку до ночі, захист фізично був позбавлений права спілкуватися із своєю підзахисною.

Він також наголосив, що під час процесу був порушений принцип рівності сторін, змагальності та об’єктивності. Суд проігнорував клопотання захисників щодо заслуховування свідків, приєднання до справи експертиз та проведення досудового слідства.

«Жодного клопотання захисту не було задоволено. Більше 30-ти свідків, на котрих наполягав захист, жоден з них не був викликаний. При тому, що більше 40-ка свідків обвинувачення, було заслухано. Ці свідки не мають жодного відношення до тих подій січня 2009 року», - наголосив захисник.

О.Плахотнюк також повідомив, що при розгляді справи судом також було проігноровано долучення до справи доказів захисту, які виправдовують Юлію Тимошенко.

«Захисту було відмовлено в долученні доказів. Навіть було відмовлено в можливості отримання таких доказів, тобто, в проведенні додаткових повторних експертиз, що у свою чергу свідчить про повну необ’єктивність і упередженість судових слухань, які відбувалися у цій справі», - наголосив він.

Захисник лідера опозиції наголосив, що жодної ознаки складу злочину у діях Тимошенко немає.

«Захист стверджує, що жодної ознаки складу злочину, яка теорією передбачена – це об’єкт, суб’єкт, об’єктивна, суб’єктивна сторона – ці ознаки відсутні. А враховуючи те, що відсутня хоча б одна з цих ознак, вже говорить про відсутність в діях складу злочину. Ми говоримо про те, що в діях Юлії Тимошенко відсутні ознаки будь яких протиправних дій при «підписання» цих контрактів», - сказав захисник.

Він нагадав, що Юлію Тимошенко обвинувачують у підписанні так званих директив та нагадав, що у матеріалах справи відсутні оригінал цього документу з оригінальним підписом екс-прем’єр-міністра.

«Ми з повною відповідальність заявляємо, що в матеріалах справи директиви відсутні. Той документ, який і обвинуваченням, і органами досудового слідства, і судом визначається як «підписання власноручно Тимошенко» Юлією Тимошенко власноручно не підписувався. Захист надав касаційній інстанції висновки експертизи в яких зазначено, що на даному документі стоїть факсимільний відбиток», - підкреслив він.

Він з обуренням зазначив, що обвинувачення чомусь вважає цей документ власноруч підписаний.

«Це має суттєве значення. Якщо обвинувачення каже, що це власноручний підпис, а є зовсім інші дані, то це повністю зводить обвинувачення нанівець», - сказав захисник.

На його думку, суди відмовляли захисту у проведенні додаткової експертизи розуміючи, що в матеріалах справи немає оригінального документу і що експертиза обов’язково зазначить що у справі є папірець з факсимільним відбитком. Тому і було відмовлено.

О. Плахотнюк також зазначив, що всі звинувачення на її адресу є абсурдними, оскільки всі дії Юлія Тимошенко вчиняла в межах своїх повноважень, не порушуючи жодного пункту жодної статті діючого законодавства.

«Тому захист просить скасувати всі судові рішення. Тобто, вирок Печерського суду і ухвалу Апеляційного суду Києва і закрити відносно Юлії Тимошенко кримінальну справу у зв’язку з відсутністю в її діях складу злочину. Тобто по пункту 2 статті 6 КПК», - повідомив О.Плахотнюк.

Леся, 16.08.2012 12:45



Вибір редакції

Найпопулярніші новини