Азаров урізав студентські стипендії

Кабінет Міністрів вніс зміни до порядку індексації доходів громадян, зменшивши розмір студентських стипендій.

Про це повідомляє незалежна студентська профспілка "Пряма дія".

"Ця постанова більш ніж у півтора рази знижує фактичний розмір стипендій більш ніж для третини студентів", - заявляють у профспілці.

У документі зазначено, що "обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено".

Таким чином, студенти 1 курсу бакалаврату та спеціалітету або магістратури, які нині отримують 720-800 гривень, відповідно до нової постанови, втрачають індексовану надбавку і відтепер отримуватимуть лише базову стипендію у розмірі 530 гривень.
Далі наводиться пояснення: "У разі коли особа не отримувала стипендію або втратила право на її призначення, а в подальшому стипендія їй була знову або вперше призначена, обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця призначення стипендії".

У "Прямій дії" наголошують, що будь-яке скорочення стипендій не припустиме, адже навіть з урахуванням усіх індексацій студент прожити на неї не може.

"За останній навчальний рік ціни на гуртожитки у більшості ВИШів зросли у 2-3 рази. Зросли також ціни на продукти першої необхідності. Але у цій ситуації Кабмін не збільшує індексацію, а навпаки - пропонує "затягнути паски", - зазначили у організації.

Як відомо, останнє підвищення базової академічної стипендії - до 530 гривень - відбулося у вересні 2008 року. За 4 роки збільшувалась тільки індексація, що ураховує рівень інфляції.

Українська правда
Леся, 24.07.2012 09:15



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини