Є небезпека виникнення в Україну громадянської війни - експерти

Кілька годин тому в Києві біля Українського дому відбулися великі бійки із застосуванням сльозогінного газу. Про це в коментарях «Малакаві»  повідомив народний депутат Дмитро Шлемко.

«Ось зараз йду попити води, оскільки в горлі дере, очі сльозяться. Не зрозуміло, який сльозогінний газ застосовували до мітингувальників», - говорить народний депутат.

А ось буквально кілька хвилин тому сталася ще одна міні-бійка, адже спецпідрозділ «Беркута» не дозволяло опозиціонерам встановити озвучку. За словами Дмитра Шлемка, з інтервалом в 40-45 хвилин до Українського дому під'їжджають нові автобуси з підрозділами «Беркута» і співробітниками міліції. Вони намагаються відтіснити учасників акції протесту від Українського дому.

До речі, Президент Віктор Янукович заявив, що якщо не буде врегульовано конфлікт, то в Україну можуть оголосити про те, щоб провести дострокові парламентські вибори.

«Такий сценарій теоретично можливий, але в ньому немає жодного сенсу. Справа в тому, що Президент може прийняти рішення про те, щоб оголосити дострокові парламентські вибори, якщо парламент не працює 30 днів. Після цього 60 днів займають різні процедурні питання. Таким чином термін дострокових виборів припадає на початок жовтня, а в кінці жовтня будуть проходити чергові вибори, так що в цьому просто немає сенсу», - каже Дмитро Шлемко.

Солідарний з ним і політолог Андрій Фармуга.

«Янукович так говорить, бо йому треба щось говорити, і крім цього, він, ймовірно, забув, що і без його указу в Україну будуть восени проходити строкові вибори», - зазначив політолог.

Проблема тут не в дострокових виборах, а в тому, що влада створила таку ситуацію, що в будь-який момент в країні може виникнути громадянська війна.

«Влада розповідає українцям, які проживають на сході та півдні країни, що якщо мовний законопроект скасують, то їм заборонять розмовляти російською мовою. Але ж це нонсенс. Таким чином, не дай Бог може виникнути внутрішній конфлікт, коли Західна і Східна України підуть війною один на одного», - каже Дмитро Шлемко.

Більш того, за його словами, якщо конфлікт стане більш гострим, то Росія може ввести в Україну війська, прикриваючись тим, що вона відстоює права російськомовного населення, зазначає депутат. А ось політологи більше вірять в сценарій із громадянською війною.

«Громадянський конфлікт може виникнути. Адже на сході країни є люди, яким подобається законопроект регіоналів, а на заході є люди, які категорично не сприймають цей закон. У цьому вся і небезпека. Насправді ситуація дуже погана. В країні глибока економічна криза, плюс до неї додалася політична. Буквально за кілька днів українська влада перекреслила той позитивний ефект, який отримала за час проведення Євро-2012», - говорить Андрій Фармуга.

Тим не менш, за словами Дмитра Шлемка, опозиція зробить все для того, щоб мовне питання не переросло у громадянську війну, адже в ній постраждає не влада, а прості українці.

Леся, 04.07.2012 14:30



Вибір редакції

Найпопулярніші новини