Янукович скасував прес-конференцію. У країні парламентська криза

Президент Віктор Янукович переніс свою прес-конференцію, яка повинна була проходити в будівлі Українського дому і призначив нараду з парламентською більшістю. Про це в коментарях  «Малакаві» повідомив народний депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина» Дмитро Шлемко.

За його словами, зараз біля будівлі Українського дому перебувають бійці «Беркута», їх число в три рази перевищує число учасників акції протесту проти прийнятого вчора мовного законопроекту.

Більше того, зазначає депутат, вони застосували знову до мітингувальників сльозогінний газ і використовували брансбойт. Багато учасників акції протесту після цього втрачали свідомість, і їх відвозила швидка допомога.

«Вони стоять зі скляними очима. Вони готові виконати будь-який наказ Януковича, і не грає ролі, чи знаходяться серед мітінговальніков діти або жінки », - говорить депутат.

«Янукович зараз скасував свою прес-конференцію і проводить нараду з парламентською більшістю. Справа в тому, що спікер Володимир Литвин заявив, що він подає у відставку, тобто законопроект про мови нікому підписати, значить, його не зможе підписати і Янукович. У країні парламентська криза», - заявив Дмитро Шлемко.

За його словами, щоб Литвина звільнити від спікерства 300 депутатів мають проголосувати за це. Потім в режимі таємного голосування вони повинні обрати нового спікера, який і підпише мовний законопроект.

«Так, можливий, сценарій, що в Раді не знайдеться цих триста голосів, але Литвин чітко заявив, що його і український народ обманули. В принципі, це, напевно, не зовсім так, адже вчора його фракція практично в повному складі голосувала за те, щоб прийняти мовний законопроект, а цього не сталося б, якби голова фракції був проти. Тим не менш, Литвин збирається йти по мажоритарці, тому йому вигідно говорити про те, що мовний законопроект прийнятий незаконно », - відзначає Дмитро Шлемко.

За його словами, за акцією протесту політиків і депутатів спостерігають сотні киян, але вони не приєднуються до мітингувальників.

«Вони не розуміють, що самі ми нічого зробити не зможемо без їх підтримки. У них вкрали найцінніше - мову, а вони мовчать. Команда бандитів тримає людей в страху», - говорить народний депутат.

Також Дмитро Шлемко говорить, що можливо, влада прийняла рішення здати українську мову, щоб отримати від Росії знижки на газ.

«Для них Україна - це бізнес-проект. Залишилося продати тільки землю і ще можна заробити на газі. Ось вони і йдуть на поступки. Аргумент здачі української мови, і перетворення України на губернію Росії, може стати вагомим аргументом на газових переговорах», - стверджує Дмитро Шлемко.

За його словами, найімовірніше Янукович почекає ще кілька днів, і подивиться на те, як українці відреагують на мовний законопроект. Від реакції народу будуть залежати і подальші дії Адміністрації Президента.

Леся, 04.07.2012 12:22



Вибір редакції

Найпопулярніші новини