Депутати хочуть звільнити суддів, які затягують розгляд касації Юлії Тимошенко

Народні депутати від опозиції просять дати оцінку діям суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, які затягують розгляд касації Юлії Тимошенко.
 
З відповідним депутатським зверненням до голови Вищої ради юстиції звернулися члени фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Сас, Олена Шустік, Василь Кравчук, Олександр Стешенко і Сергій Міщенко.
 
Депутати нагадують, що 15 травня Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ за клопотанням прокуратури переніс на 26 червня розгляд касаційної скарги Юлії Тимошенко та її захисту на вирок Печерського райсуду Києва, підтверджений рішенням Апеляційного суду Києва від 23 грудня 2011 року, яким Юлію Тимошенко було засуджено до семи років позбавлення волі.
 
«Таке рішення суд прийняв незважаючи на те, що Юлія Тимошенко у встановленому законом порядку письмово звернулась до суду з проханням розглянути справу за її відсутності», - зазначають вони.
 
Опозиціонери вказують, що відповідно до частини першої статті 435 Кримінально-процесуального кодексу України суд касаційної інстанції має право ухвалити судове рішення за результатами письмового провадження, якщо учасники судового провадження заявили клопотання про здійснення провадження за їх відсутності.
 
«Тому, суд мав всі законні підстави здійснювати розгляд судової справи без присутності одного з учасників судового провадження», - наголошують вони.
 
Народні депутати також зазначають, що виходячи з правової позиції Конституційного Суду України, участь у судовому засіданні засудженого - його право, а не обов'язок.
 
«Відповідно, Юлія Тимошенко не вважала за необхідне реалізовувати своє право на участь у судовому засіданні, своєю заявою вона підтвердила, що повністю довіряє своєму захистові — відтак не було жодних правових підстав для перенесення справи. Суд був зобов'язаний її розглядати щонайшвидше, вийти на рішення і тим самим забезпечити правову визначеність щодо прав і законних інтересів Юлії Тимошенко», - підкреслюється у документі.
 
На думку депутатів, приймаючи рішення про перенесення розгляду касаційної скарги у справі Юлії Тимошенко, судді Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ стали на сторону прокуратури, яка заявила клопотання про перенесення розгляду справи, і не зважили на заяву самої Юлії Тимошенко, яка наполягала на розгляді справи за її відсутності.
 
«Таким чином, судді Міщенко С.М., Єлфімов О.В. та Сахно Р.І. грубо порушили норми Конституції України та вимоги Кримінально-процесуального кодексу України. Така поведінка суддів дає підстави для сумніву у їх об'єктивності, неупередженості та незалежності, а також у чесності та непідкупності судових органів», - наголошується у зверненні.
 
Народні депутати просять голову Вищої ради юстиції «дати належну правову оцінку вказаним діям суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Міщенка С.М., Єлфімова О.В. та Сахна Р.І. і невідкладно розглянути питання про внесення подання Вищої ради юстиції України до Верховної Ради України про звільнення з посад суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Міщенка С.М., Єлфімова О.В. та Сахна Р.І.».
Леся, 22.06.2012 13:40



Вибір редакції

Найпопулярніші новини