Юрій Ганущак: Іпотека від уряду Януковича-Азарова - це дуже небезпечні речі

Ініціатива уряду Януковича-Азарова про надання дешевих іпотечних кредитів під 3% річних - це черговий передвиборний «кидок» влади для громадян.

Про це заявив народний депутат фракції «БЮТ-Батьківщина», член Бюджетного комітету ВР Юрій Ганущак.

За його словами, за умови існуючого рівня інфляції така іпотека в принципі є нереальною в Україні.
 
Окрім того, зазначив Ганущак, в умовах, коли до іпотеки допускають за принципом змагальності - хто більше запропонує перший внесок тощо, виходить, що влада офіційно декларує 3%, але неофіційно, з різними гарантіями цей відсоток виростає до 10 і більше.
У свою чергу банки, в умовах збільшення рівня інфляції паразитують на цій темі, збільшуючи відсоток, оскільки держава покриває різницю.
 
«Держава після цього "кидає" і людина сам на сам має розбиратися з банками», - сказав народний депутат.

Юрій Ганущак переконаний, що представникам партії влади, які володіють великими грошима, зараз не вигідна низька інфляція, інакше було б встановлено, що податок на дивіденди і на відсотки по вкладах має бути не менше 15%.

«Влада, яка розкручує інфляційну спіраль, за рахунок людей, які платять більші відсотки вимивається: кладуть кошти на депозит, і ці відсотки фактично не обкладаються податками. Таким чином, інфляція вигідна для партії влади, а ці подачки, які вони дають під окремі програми, є мізерними»
, - підкреслив депутат.

За його словами, подібна іпотечна програма ефективна в країнах, де рівень інфляції не перевищує 7%, «а у нас іпотека від уряду Януковича-Азарова - це дуже небезпечні речі».

Окрім того, Ганущак звернув увагу на урядовий законопроект 10557 про реалізацію соціальних ініціатив президента щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів, який сьогодні включений до порядку денного сесії ВР.

За словами депутата, у першій частині цього проекту передбачається цікавий розділ - про можливість передачі третім особам права оренди землі.
 
«Це така собі повзуча земельна реформа. Ця норма протягується для того, щоб потім ніхто не міг знайти крайнього, того, хто реально є власником-користувачем землі. І все це ховається у популярному законі про іпотеку, який поспіхом протягується через парламент до початку виборів», - сказав Юрій Ганущак.
Леся, 20.06.2012 09:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини