Фракція «БЮТ-Батьківщина» вимагає не затягувати розгляд касаційної скарги Юлії Тимошенко

Виступ Голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрія Кожем’якіна з парламентської трибуни:
 
Користуючись нагодою, від імені нашої фракції та політичної сили я щиро бажаю успіхів нашій національній збірній у сьогоднішньому поєдинку.
 
Але, на жаль, Євро-2012 може стати останнім європейським святом для України. Відмова лідерів найбільш впливових країн Європи відвідати матчі своїх збірних, які відбуваються в Україні, – це найяскравіше підтвердження і найбільша ганьба для влади на чолі з Віктором Януковичем.
 
Саме через нинішню владу Україна скоро стане державою аутсайдером, ізольованою від світу, з бідними, заляканими людьми, позбавленими будь-яких надій і перспектив.
 
Європейський Союз включно з Європейським парламентом висловили свою однозначну позицію: в Україні є політичні в’язні, засуджені виключно за політичними мотивами.
 
У влади залишився єдиний шанс виправити ситуацію і уникнути світової ізоляції – це виконати основні вимоги Резолюції Європарламенту від 24 травня цього року.
 
Однією з ключових вимог є: «гарантувати об’єктивність та прозорість процесу касації у справі Тимошенко, який повинен відповідати правовим стандартам справедливості та загальноприйнятим у Європі практикам, а також вимагає припинити застосування вибіркового правосуддя, спрямованого проти політиків та інших опонентів», (пункт 7 Резолюції ЄП).
 
26 червня цього року повинен відбутися розгляд касаційної скарги Юлії Володимирівни Тимошенко Вищим спеціалізованим судом.
 
Вона направила листа до суду з проханням проводити засідання без її участі. Тобто немає жодних формальних причин для відкладення судового засідання.
 
Вимога нашої політичної сили, фракції «БЮТ-«Батьківщина», єдина: провести це судове засідання у відповідності до українського законодавства, без будь-яких надуманих зволікань.
 
Це буде останнім іспитом для всієї системи українського судочинства. Якщо судді знову знайдуть надумані причини для відкладення судового засідання – це стане переконливим аргументом, що незалежного судочинства в Україні більше не існує. А вся судова система, від районного суду до Конституційного, перебуває в ручному управлінні однієї людини – президента Януковича.
 
Тому, які б заяви про помилування чи незалежність судів він не робив, – затягування розгляду касаційної скарги вкотре засвідчить: влада максимально затягує час, щоб не дати Юлії Тимошенко зробити подання до Європейського суду з прав людини. Бо вирок цього суду може бути тільки один – виправдальний.
 
Президент Янукович – це чудово розуміє. Тому він, представники Генпрокуратури вже обвинуватили Юлію Тимошенко у вбивстві Щербаня і винесли їй вирок.
 
Якщо Віктор Янукович так добре володіє інформацією про це вбивство, чому Партія регіонів блокує створення парламентської ТСК по розслідуванню цього та інших резонансних вбивств політиків?!
 
Якщо у президента є підстави для таких заяв, то Генпрокуратура, відповідно до закону, зобов’язана його допитати як свідка.
 
Фракція «БЮТ-Батьківщина» звертається до президента Януковича, як гаранта Конституції і дотримання законності, з вимогою – прикласти всіх зусиль, щоб розгляд Вищим спеціалізованим судом касаційної скарги Юлії Тимошенко відбувся без будь-якого тиску з боку посадових осіб.
 
Наша політична сила залишає за собою право, у випадку чергових судових маніпуляцій, звернутись до міжнародних інституцій, Європарламенту, Моніторингового комітету ПАРЄ, лідерів європейських країн – застосувати усі законні важелі і змусити президента Януковича дотримуватись основних демократичних засад функціонування системи судочинства і негайного звільнення Юлії Тимошенко, Юрія Луценка і всіх політичних в’язнів в Україні.
 
Слава Україні!
Леся, 19.06.2012 10:32



Вибір редакції

Найпопулярніші новини