Адвокат: У Януковича достатньо повноважень, щоб звільнити Юлію Тимошенко протягом п‘яти хвилин

Юлія Тимошенко може бути звільнена хоч завтра, для цього потрібна лише політична воля президента.
 
Про це заявив адвокат Микола Титаренко.
 
За його словами, Віктор Янукович «тиражує на увесь світ неправду про те, що він не може звільнити незаконно засуджену Юлію Тимошенко».  
 
«Огидно читати цинічні та відверто брехливі заяви Віктора Януковича про те, що він нібито хоче звільнити та помилувати Юлію Тимошенко, але не може. Питання помилування - справа п‘яти хвилин», - наголосив він.
 
На думку адвоката, «треба набратись мужності та змінити указ, яким керується президент при вирішення питання про помилування».
 
За його словами, чинний указ про порядок помилування був виданий самим Януковичем у 2010 році, «коли режим розпочав кримінальне переслідування Юлії Тимошенко».
 
«Тому, при бажанні, президент може його змінити в будь-який час», - наголосив юрист.
 
Микола Титаренко вважає, що Віктор Янукович свідомо звузив коло осіб, які можуть просити про помилування.
 
«Віктор Янукович прекрасно усвідомлював, що Юлія Тимошенко ніколи в житті не проситиме помилування, скільки не вчиняла ніяких незаконних дій, тому він змінив указ про порядок помилування та вивів з кола осіб, які можуть просити про помилування, рідних, захисників, громадські організації тощо», - зазначив адвокат.
 
Він також наголосив, що порядок здійснення помилування не містить положень, які б забороняли піднімати питання про помилування до закінчення розгляду справи в Європейському суді з прав людини.
 
За словами Титаренка, «в попередньому (діючому до 2010 року) указі зазначалося, що клопотання про помилування могли подавати не лише засуджена особа, як це передбачено на сьогоднішній день, а й її захисник, батьки, дружина чи чоловік, діти, законні представники, громадські організації тощо. Єдиною передумовою для такої подачі було набрання вироком законної сили».
          
«Згідно з Конституцією (ст.106), президент наділений повноваженнями видавати укази і розпорядження та вносити в них зміни, тому Юлія Тимошенко може бути звільнена хоч завтра, повноважень для цього у Януковича достатньо, законодавчо визначених заборон з цього приводу не існує, а потрібна лише політична воля», - наголосив юрист.
 
Микола Титаренко також нагадав, що Юлія Тимошенко знаходиться за гратами вже десять з половиною місяців, «увесь світ вважає лідера опозиції політичним в‘язнем, а справу проти нею замовною».
Леся, 15.06.2012 15:40



Вибір редакції

Найпопулярніші новини