Позачергова сесія облради прийняла звернення на захист української мови

Відповідно до розпорядження голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича 5 червня 2012 року у м. Києві на вул. Грушевського, 5 відбулася виїзна позачергова чотирнадцята сесія Івано-Франківської обласної ради. У порядку денному містилося єдине питання – Про недопущення запровадження в Україні другої державної мови.

У такий спосіб депутати обласної ради на площі перед Верховною Радою України висловили своє негативне ставлення до законодавчої ініціативи членів фракції Партії регіонів С. Ківалова та В. Колесніченка й вимагають не допустити прийняття антиукраїнського, злочинного за своєю суттю законопроекту «Про засади державної мовної політики» №9073.

Депутати обласної ради схвалили звернення обласної ради до Президента України В.Януковича, Верховної Ради України щодо недопущення запровадження в Україні другої державної мови. За відповідне рішення проголосувало 59 депутатів.

 

У зверненні, зокрема, йдеться:

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо глибоке обурення і несприйняття провокаційних намірів Партії Регіонів, яка законопроектом Ківалова-Колесніченка “Про засади державної мовної політики” фактично намагається впровадити в Україні другу державну мову – російську, звузити сферу вживання мови української як державної, порушити громадянський спокій у суспільстві, посіяти міжнаціональну ворожнечу.

Таке намагання, облудно прикрите фальшивою турботою про міноритарні мови, є нічим іншим як проявом україножерства, що своїм цинізмом перевершує діяння навіть російського царату. Цьому немає і не може бути жодного виправдання.

П'ята колона безкарно почуває себе в парламенті та, діючи за вказівкою Кремля, дестабілізує внутрішню ситуацію в країні, погіршує імідж держави напередодні
“Євро-2012”, наносить непоправну шкоду утвердженню України як незалежної держави.

Українська влада вже має гіркий досвід, коли, йдучи на поводу проросійського лобі, буцімто за зниження ціни на газ, продовжила на 25 років перебування на своїй території російського Чорноморського флоту, а, як наслідок, платить за енергоносії найбільшу ціну в Європі. Цей непосильний тягар перекладено на плечі простих громадян, які відчувають себе ошуканими й обманутими.

Перманентними стали “молочні” і “сирні” війни.

Постійними є утиски українців, які проживають в Росії: закрито цілий ряд українських організацій, сплюндровано бібліотеку, немає ані українського радіо, ані телебачення, ані шкіл.

На цьому фоні законопроект Ківалова-Колесніченка виглядає зухвало-нахабною спробою яничарів змусити українців навіть у своїй державі впровадити мову північного сусіда.

Законопроект Ківалова-Колесніченка порушує Конституцію України.

Він неприйнятний і з точки зору міжнародного права, на що вказує Венеціанська комісія.

Вважаємо, що його прийняття було б злочином проти української нації, та звертаємося до народних депутатів України із закликом не голосувати за поданий законопроект.

Окремо звертаємося до депутатів-галичан: не накликайте на себе прокльону нації, не ганьбіть себе і своїх потомків, не ставайте зрадниками материнської мови і рідного народу.

Закликаємо Президента України В. Януковича, Голову Верховної Ради України В. Литвина, усіх відповідальних представників влади зупинити антиукраїнський наступ, організатори якого у передвиборчому запалі, намагаючись активізувати розчарований електорат Півдня і Сходу України, забули: хто сіє вітер – пожинає бурю.

Заявляємо, що з усією рішучістю готові стати на захист єдиної державної української мови як невід’ємної частини суверенітету Української Держави та своїх, гарантованих Конституцією, прав і свобод”.

 

Леся, 05.06.2012 10:30



Вибір редакції

Найпопулярніші новини