Дериваційні гідроелектростанції будуть закриті та ліквідовані - Вишиванюк

Губернатор  Прикарпаття підписав рішення про призупинення будівництва дериваційних гідроелектростанцій у Карпатах.

Про це голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк повідомив сьогодні під час прес-конференції.

«Вчора, з урахуванням звернень багатьох громадських організацій, ми разом з екологічним управлінням та екологічною інспекцією виїхала у Карпати, щоб подивитися на місці, що собою представляють дериваційні гідроелектростанції. Як результат, ми прийняли колегіальне рішення, і я підписав розпорядження про те, що ми призупиняємо їх будівництво. Саме призупиняємо, бо на будівництво станцій є рішення сесії, а одноосібно я заборонити не можу. Ми створимо робочу групу, яка дасть експертну оцінку. Але висновок напрошується один – вони будуть закриті і ліквідовані», - розповів Михайло Вишиванюк.

На даний час, в Карпатах працює одна дериваційна гідроелектростанція. Роботу таких станцій забезпечує тиск води гірських річок. Як розповідають мешканці селі Грамотне, саме тут запущена єдина ГЕС в області, вода у руслі ріки майже зникла на відрізку в кількасот метрів, а це приведе до загибелі форелі, яка не зможе підніматися у верхів'я на нерест.

З таким висновком погоджується і Михайло Вишиванюк, який зазначив, що «такі речі у Карпатах недопустимі, адже може зникнути цілий ряд риб, які занесені до Червоної книги.

Нагадаємо, що  у 2008 році обласна влада розробила протипаводкову програму, в яку в 2010 році включили інвестиційний проект з будівництва малих гідроелектростанцій. Так, відповідно до проекту, у Карпатських районах пропонували спорудити 49 дериваційних міні-гідроелектростанцій, 17 - гідроакумулюючих електростанцій та 17 - руслових міні-ГЕС.

Леся, 16.03.2012 11:00



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини