52% опитаних українців підтримують приєднання України до Європейського Союзу

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 52% опитаних українців підтримують приєднання України до Європейського Союзу. Не підтримують – 34%. Ще 15% - не визначились.

Варто зазначити, що протягом останнього року кількість прихильників євроінтеграції зменшилась до рівня 2009 року.   Так, у жовтні 2009 року приєднання України до Європейського Союзу підтримували 51% опитаних, у квітні 2010 року – 52%, у вересні 2010 року – 57%, у січні 2011 року – 56%, а вже у квітні 2011 року – 51% та до 52% - у лютому 2012 року. Таким чином, пік підтримки приєднання України до Європейського Союзу припав на кінець 2010 – початок 2011 року.

Серед найбільших прихильників євроінтеграції мешканці Заходу (78%), дещо менше Центру (59%) та Півночі (55%). Відповідно це понад 80% прихильників Свободи, близько 70% - Батьківщини, Фронту змін, УДАРу, Громадянської позиції, а також Сильної України.  Серед найбільших противників – виборці КПУ, дві третини з яких не підтримують приєднання України до Європейського Союзу. Прихильники Партії регіонів розділилися у цьому питанні майже порівну: близько 40% підтримують євроінтеграцію, 45% - не підтримують.

Чим вище рівень освіти респондентів, чим молодші вони за віком, тим більше вони підтримують приєднання України до ЄС та менше утворення єдиної держави з Росією та Білоруссю та надання російській мові статусу другої державної.

Разом з тим 47% опитаних підтримують утворення єдиної держави  у складі України, Росії, Білорусі. Не підтримують – 42%. Ще 11% - не визначились.

Важливо, що близько 30% опитаних, які підтримують утворення єдиної держави з Росією та Білоруссю, одночасно підтримують і приєднання України до ЄС.

Порівняно з квітнем минулого року кількість таких людей зменшилась на чверть (у квітні було майже 40%), що свідчить про збільшення поляризації суспільства за ідеологічними маркерами. Особливо це помітно у розрізі регіонів: «проросійський» вектор набирає популярності на Донбасі, Півдні та Сході, «прозахідний» – на Заході України. На користь цієї тези свідчить також той факт, що за більшістю маркерів зростає кількість однозначних прихильників і однозначних противників.

Враховуючи такі особливості відповідей, респондентам було задане пряме запитання. Отже, на думку опитаних для України підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом більш вигідне (39%), ніж вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (36%). 26% – не змогли визначитися.  Порівняно з жовтнем минулого року кількість прихильників підписання Угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом не зменшилась, натомість незначно, але зросла кількість тих, які вважають Митний союз більш вигідним для країни (з 34 до 36%).

В результаті Захід, Північ і Центр України більше підтримують Угоду з Євросоюзом. Донбас, Південь і Схід – вступ до Митного союзу. Хоча як серед прихильників Батьківщини та Фронту змін близько 20% підтримують вступ до Митного союзу, так і серед  прихильників партії регіонів близько 20% підтримують Угоду з Євросоюзом. Прихильники Сильної України поділені навпіл: 40% - за Угоду з Євросоюзом, 41% - за Митний союз з Росією.

Леся, 14.03.2012 09:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини