Обласні депутати вимагають переглянути державний бюджет на 2012 рік

Депутати Івано-Франківської обласної ради на сесії прийняли звернення до Президента України В. Януковича та Голови Верховної Ради  України В. Литвина з вимогою негайно переглянути бюджет на 2012 рік.

«За структурою видатків даний бюджет не тільки не передбачає належного фінансування делегованих повноважень, але й змушений спрямувати практично весь ресурс на фінансування виключно захищених статей та галузей соціального характеру. Водночас, районні та міські бюджети не мають навіть такої можливості.
Задекларований Урядом ріст видатків обласного бюджету у 2012 році нівелюється збільшенням розмірів мінімальної заробітної плати, ростом цін на енергоносії та соціальних виплат. В той же час, видатки на 2012 рік, що доводяться 10 місцевим бюджетам з 19, є навіть меншими від потреби на заробітну плату та енергоносії.
На 18 млн. грн. зменшено видатки, які можуть спрямовуватися на виконання власних повноважень місцевих органів влади та на розвиток соціально-культурної сфери.  Це змушує до перерозподілу видатків із тих, що враховуються Міністерством фінансів України у формульному розрахунку трансфертів. Зокрема, якщо минулого року при формуванні обласного бюджету такі видатки було залишено у обсягах, доведених Мінфіном, то у 2012 році їх було зменшено майже на 4 млн. грн.
Капітальні видатки галузей бюджетної сфери складають у проекті обласного бюджету на 2012 рік лише 1,9 відсотка, що практично унеможливлює зміцнення матеріально-технічної бази бюджетних установ, фінансування яких здійснюється з місцевих бюджетів. Більшість із них внаслідок відсутності істотних капіталовкладень перебуває сьогодні в жалюгідному стані.
На тлі широко розрекламованого вищим державним керівництвом державного бюджету на 2012 рік як бюджету розвитку, обсяг бюджету розвитку обласного бюджету у порівнянні з минулим роком суттєво зменшено.
У державному бюджеті не передбачено коштів на виконання угоди щодо регіонального розвитку Івано-Франківської області між Кабінетом Міністрів України та Івано-Франківською обласною радою (на 2012 рік Угодою планувалося фінансування 97,5 млн. грн).
Незважаючи на постійні звернення до Уряду та центральних органів виконавчої влади, й досі залишається невирішеним питання фінансування ремонтних та відновлювальних робіт на об’єктах, що постраждали від стихії, яка сталась у 2008 – 2010 роках.
Окрім того, не проведення органами Державної казначейської служби України наприкінці 2011 року платежів по місцевих бюджетах призвело до зростання соціальної напруги серед працівників закладів, що фінансуються за рахунок бюджету, та не дало змоги належним чином забезпечити діяльність бюджетних установ в частині придбання медикаментів для установ охорони здоров’я, виплати стипендій учням професійно-технічних закладів, які фінансуються з обласного бюджету, дезінфікуючих засобів, інших предметів та матеріалів для шкіл, дошкільних та інтернатних закладів, капітальних видатків і видатків за рахунок екологічного фонду» – йдеться у зверненні.

«Івано-Франківська обласна рада констатує, що даний бюджет є бюджетом виживання і вимагає негайного перегляду державного бюджету на 2012 рік з метою якнайповнішого врахування у ньому інтересів і нагальних потреб Івано-Франківської області та збільшення видатків на соціально-економічний розвиток територій», - йдеться у зверненні.
 

Леся, 06.01.2012 11:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини