Руслан Коцаба подав заяву в прокуратуру

ЗАЯВА

 

08 грудня 2011 року я, Коцаба Руслан Петрович, з метою підготовки телесюжету для телеканалу ZIK, прийшов на відкрите засідання Великої Вченої Ради Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника. На цьому позачерговому засіданні Вченої Ради Прикарпатського університету планувався розгляд акту міністерської перевірки та питання про якість надання освітніх послуг ПНУ.

 

Вказана інформація є суспільно значимою відповідно до статті 29 Закону України «Про інформацію», оскільки питання, що розглядались,  вказують на можливе  порушення прав людини, введення громадськості в оману та негативні наслідки діяльності найбільшого ВУЗу Івано-Франківської області - Прикарпатського Національного університету ім.Василя Стефаника.

 

Згідно зі ст. 25 Закону України «Про інформацію», під час виконання професійних обов’язків журналіст має право безперешкодно відвідувати  приміщення  суб’єктів владних повноважень та відкриті заходи, які ними проводяться. При цьому право журналіста  здійснювати  відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів гарантується законами України.

 

Перед початком засідання вченої ради я представився, показав своє посвідчення журналіста та почав знімати зазначений відкритий захід. Однак керівництвом Прикарпатського університету мені було створено перешкоди в здійсненні законної журналістської діяльності, зокрема, в доступі до згаданої суспільно значимої інформації, яка обговорювалась на засіданні Великої Вченої ради університету. Вказані перешкоди полягали в тому, що ректор Остафійчук Богдан Костянтинович почав вимагати, щоб я припинив зйомку і залишив приміщення, де відбувалось засідання вченої ради Університету. Крім того, з метою створення мені перешкод у доступі до засідання вченої ради, питання про допуск мене до цього засідання було поставлено на голосування членів вченої ради, які висловлювалися проти того, щоб я  був присутнім на ньому та проводив відеозйомку цього відкритого заходу.

 

В результаті такого незаконного опитування, ректор університету, який очолює Велику Вчену Раду за посадою, п.Остафійчук Б.К., наказав мені залишити приміщення, у якому проводилось засідання, і я змушений був піти, достроково припинивши зйомку сюжету про виявлені комісією Міносвіти зловживання у ВУЗі.

 

Однак, у залі залишився інший журналіст Марія Гаврилюк, яка представляла провідну івано-франківську газету «Галицький Кореспондент».

 

На підтвердження своїх слів долучаю відео-файл, який відтворює описані події.

Таким чином, до мене була застосована  цензура, яка полягала у вимозі до мене, як журналіста телеканалу ZIK, залишити засідання Вченої Ради Прикарпатського університету, оскільки, на мою думку, керівництво університету хотіло замовчати та приховати від платників податків та безпосередніх платників ВУЗу суспільно значиму інформацію та накласти заборону на висвітлення питань щодо результатів перевірки цього ВУЗу, які мають велике суспільне значення.

 

Відповідно до ч.1 ст. 24 Закону України «Про інформацію» цензура, тобто будь-яка вимога, спрямована до журналіста узгоджувати інформацію до її поширення або накладення заборони чи перешкоджання в будь-якій іншій формі тиражуванню або поширенню інформації – забороняється.

 

Згідно з частиною 2 зазначеної статті Закону, забороняється втручання у професійну діяльність журналістів, контроль за змістом поширюваної інформації, зокрема з метою  непоширення певної інформації, замовчування суспільно необхідної інформації, накладення заборони на висвітлення окремих  тем, показ окремих осіб або поширення інформації про них.  

 

Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста, тягне відповідальність, передбачену законом ( ч. 3 ст. 24 ЗУ «Про інформацію»).

 

Відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів перед­бачено ст. 171 Кримінального Кодексу України. Крім того, статтею 212-3 КУпАП передбачена адміністративна відповідальність за порушення права на інформацію, зокрема, за неправомірну відмову в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації тощо.

 

Відповідно до частини 1 статті 12 Закону України «Про прокуратуру»  прокурор розглядає заяви та скарги про порушення прав громадян та юридичних осіб. Крім того, відповідно до вимог пункту 11 частини 1 статті 255 КУпАП саме на прокурора або уповноважених ним осіб з числа працівників прокуратури покладено обов’язок по складанню протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 212-3 КУпАП.

 

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 24,25 Закону «України «Про інформа­цію», статтями 23, 24 Закону України «Про прокуратуру»,  -

 

ПРОШУ:

 

  1. Провести перевірку вищезгаданих фактів перешкоджання здійсненню законної професійної діяльності журналіста Коцаби Руслана Петровича.

 

  1. Притягти до передбаченої законодавством України відповідальності осіб, винних у  ненаданні інформації, створенні перешкод у доступі до відкритого засідання вченої ради Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника.

 

  1. Винести подання про усунення вищезгаданих порушень Законів України «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації».

 

Додаток:

  1. Копія посвідчення журналіста.
  2. Копія відеозапису.

 

 

« 16 »  грудня  2011 року                                                        ___________________  /Руслан Коцаба/

Леся, 19.12.2011 12:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини