Депутати обласної ради прийняли звернення на захист пільговиків

Івано-Франківська обласна рада схвалила звернення до Верховної Ради України та Генеральної прокуратури України щодо виплати пільг, компенсацій та інших державних соціальних гарантій потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС.

У своєму зверненні депутати вимагають від Генеральної прокуратури наступне: «Притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України, які допустили умисне невиконання судових рішень щодо перерахунків і виплат пенсій чорнобильцям або перешкоджали виконанню цих рішень  і в діях яких містяться ознаки злочину – перевищення влади або службових повноважень».

Від Верховної Ради вони очікують «запровадження єдиного державного електронного реєстру громадян, для яких законодавством передбачені пільги, компенсації та інші соціальні гарантії; монетизування частини пільг і компенсацій та припинити фінансування установ, які замість виконання своїх обов’язків щодо пільговиків, спрямовують кошти на власні потреби; позбавити персональних пенсій, пільг та інших привілеїв усіх, хто отримує їх за свою діяльність на керівних посадах у КГБ, КПСС і ВЛКСМ; встановлення прямої залежність розміру пенсії від стажу роботи та допустиме п'ятикратне співвідношення між максимальною і мінімальною пенсіями; припинення наступ на соціальні права українців і негайно відкликати антинародний законопроект «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень».

За прийняття такого звернення проголосувало 64 депутати, проти – 2 та утрималося - 4

ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ

Верховна Рада України

Генеральна прокуратура України

 

ЗВЕРНЕННЯ

28 лютого 1991 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яким встановила чіткий перелік пільг, компенсацій та інших державних соціальних гарантій потерпілим внаслідок аварії на ЧАЕС, зокрема інвалідам-чорнобильцям, ліквідаторам, евакуйованим із зони відчуження та іншим. Посилаючись на брак коштів, Кабінет Міністрів України постановою від 26 липня 1996 року № 836 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» істотно урізав компенсації та пільги для чорнобильців.

Конституційний Суд України своїми рішеннями неодноразово визнавав положення нормативних актів, ухвалених Верховною Радою та Кабінетом Міністрів України, щодо зупинення або обмеження пільг, компенсацій та інших соціальних гарантій такими, що не відповідають Конституції України. Це, зокрема, Рішення Конституційного Суду від 20 березня 2002 року (справа щодо пільг, компенсацій і гарантій), від 17 березня 2004 року (справа про соціальний захист військовослужбовців та працівників правоохоронних органів), від 1 грудня 2004 року (справа про зупинення дії або обмеження пільг, компенсацій і гарантій), від 11 жовтня 2005 року (справа про рівень пенсії і щомісячного довічного грошового утримання), від 9 липня 2007 року (справа про соціальні гарантії громадян) тощо.

Оскільки держава в особі вищого органу виконавчої влади відмовилась від своїх соціальних зобов’язань, громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, почали активно відстоювати свої права в судах. Для багатьох чорнобильців результатом затяжної кількарічної судової тяганини стали судові рішення про нарахування пенсій у розмірах, що гарантувалися українським законодавством. Зазначені рішення вступили в законну силу і пенсійні фонди не лише нарахували, але й почали виплачувати зазначені пенсії.

 Центральна влада недовго «терпіла» таку незалежність судів. З приходом до влади Януковича рішення українських судів щодо чорнобильських пенсій були брутально розтоптані. Замість реформи системи соціального забезпечення «регіональні оптимізатори» пішли шляхом свавільного нехтування будь-яких соціальних зобов’язань держави перед українцями.

Уряд Азарова-Тігіпка-Табачніка ухвалив постанову від 6 липня 2011 року № 745 «Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету», якою значно зменшив гарантовані державою компенсації, пенсії та інші виплати для чорнобильців. Більше того, Міністерство соціальної політики України листом від 20.09.2011 року № 9391/0/14-11/039 заборонило Пенсійному фонду України та головним управлінням Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, обласним, в містах Києві та Севастополі проводити перерахунки і виплати пенсій чорнобильцям на підставі рішень судів.

Наведені факти свідчать, що режим Януковича пішов війною на соціально незахищені верстви населення України.

Очевидно, дії посадових осіб Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України спрямовані на умисне невиконання судових рішень або перешкоджання їх виконанню, за що ст. 382 Кримінального кодексу України встановлена кримінальна відповідальність. Також дії посадових осіб Міністерства соціальної політики України, в першу чергу Віце-прем’єр-міністра України – Міністра соціальної політики України С. Тігіпка, є перевищенням влади або службових повноважень, тобто містять ознаки злочину, передбаченого ст. 365 Кримінального кодексу України.

Івано-Франківська обласна рада солідарна з чорнобильцями та іншими соціально незахищеними категоріями населення у боротьбі за їхні визначені законом соціальні права, на які наступає режим Януковича. Вважаємо, що держава зобов’язана виконувати свої соціальні обов’язки, а чиновники, які допустили свавілля, повинні бути притягнені до встановленої законом відповідальності. І, головне: Президент України, який не виконує своїх обов’язків гаранта Конституції, повинен піти з посади.
Враховуючи викладене, з метою захисту конституційних прав чорнобильців Івано-Франківщини та їхнього соціального захисту, обласна рада


вимагає:


від Генеральної прокуратури України:

1. Вжити заходів прокурорського реагування щодо забезпечення належної реалізації норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та усунення порушень, зазначених у цій заяві.

2. Притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України, які допустили умисне невиконання судових рішень (ст. 382 КК України) щодо перерахунків і виплат пенсій чорнобильцям або перешкоджали виконанню цих рішень.

3. Притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду України, в діях яких містяться ознаки злочину, передбаченого ст. 365 Кримінального кодексу України, – перевищення влади або службових повноважень.

від Верховної Ради України:

1. Запровадити єдиний державний електронний реєстр громадян, для яких законодавством передбачені пільги, компенсації та інші соціальні гарантії, з відкритим доступом до основних даних кожного пільговика (прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, місце проживання, пільговий статус за законом тощо) та посилити кримінальну відповідальність за незаконне отримання статусу пільговика.

2. Монетизувати частину пільг і компенсацій та припинити фінансування установ, які замість виконання своїх зобов'язань щодо пільговиків, спрямовують кошти на власні потреби.

3. Позбавити персональних пенсій, пільг та інших привілеїв усіх, хто отримує їх за свою діяльність на керівних посадах у КГБ, КПСС і ВЛКСМ.

4. Встановити пряму залежність розміру пенсії від стажу роботи та допустиме п'ятикратне співвідношення між максимальною і мінімальною пенсіями.

5. Припинити наступ на соціальні права українців і негайно відкликати антинародний законопроект «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень».


Прийнято на одинадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
шостого демократичного скликання
25 листопада 2011 року

 

Леся, 25.11.2011 16:06



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини