Хьюманітад заявляє, що судочинство в Україні є настільки недосконалим, що це вимагає втручання президента

Хьюманітад, міжнародна неприбуткова організація, яка сприяє правосуддю, захисту прав людини та належному управлінню, оголосила сьогодні, що судочинство в Україні є настільки недосконалим, що президент має негайно втрутитися з метою запобігання серйозних судових помилок та задля реформування системи, як такої яка не може провести реформи без цього.
 
Про це йдеться у прес-релізі, розміщеному на сайті організації.
 
Цю заяву було зроблено делегацією спостерігачів-юристів, які були присутні на судових слуханнях у справі Юлії Тимошенко в Україні та дослідили українські судові процедури.
 
«Ми маємо серйозні побоювання, що судові переслідування та судова система в Україні є настільки недосконалими, що судові слухання проти Юлії Тимошенко та інших політичних підсудних ймовірно  закінчаться жахливими судовими помилками», - сказав Джері Прюс Бутілович, голова делегації спостерігачів.
 
Прюс Бутілович, адвокат, колишній головний прокурор Великої Британії (former senior crown prosecutor), спеціаліст з питань кримінології та захисту прав людини, додав: «Існують непереборні свідчення того,  що Генеральна прокуратура має вплив на судову систему, а судова система неспроможна бути незалежною та справедливою.  Коли судді  виконують свої обов‘язки об‘єктивно щодо підсудних, їх залякують та проти них висуваються звинувачення Генеральною прокуратурою. Це є несумісним з європейськими стандартами правосуддя. За таких обставин, виконавча гілка влади зобов‘язана негайно вжити відповідних заходів, щоб запобігти  серйозним судовим помилкам».
 
Перед цією заявою Хьманітад надіслав відкритого листа президентові Януковичу 21 вересня 2011 року.
 
Хьюманітад також звертає увагу на численні вагомі процедурні порушення та порушення Європейської Конвенції з прав людини у судових слуханнях проти Юлії Тимошенко, під час яких головує суддя Родіон Кірєєв.
 
Хьманітад звертає увагу на такі кричущі порушення закону, як: надання недостатнього часу для  підготовки захисту; продовження судових слухань за відсутності підсудної; надмірне та невиправдане застосування такого запобіжного заходу, як тримання під вартою; та відмова у наданні медичної допомоги особистим лікарем, тощо. Також повідомлялося, що суддя у справі зазвичай діяв на користь  прокурорів, що  завдавало шкоди підзахисній, яка підтримує гіпотезу, що Генеральна прокуратура здійснює несправедливий вплив на  суддів всупереч інтересів підзахисних.
 
«За таких незвичайних та критичних обставин, коли життя знаходиться під ризиком, повністю володіти інформацією про кепську ситуацію щодо розслідувань, які передують судовим слуханням. Коли судові інституції неспроможні діяти, то повинен втрутитися Голова Держави», - сказав Сір Джон Уолш, адвокат у сфері міжнародного та конституційного права.
 
Спостерігачі-юристи особисто стали свідками частини судових слухань та уважно  спостерігали за роботою судів та докладами інших спостерігачів. Вони прийняли до уваги, наприклад, Доповідь Данської Гельсінської Групи з прав людини «Правовий моніторинг в Україні. Друга доповідь». Делегація спостерігачів стверджує, що суди та прокуратура  не є незалежними та неупередженими і наводить наступні факти на підтвердження цього висновку:
 
  • - Вибір суддів порушує як українське, так і міжнародне законодавство. Судді призначаються на початковий 5-річний термін. Щоб стати суддею на необмежений термін, вони мають затверджуватись парламентом, що робить їх вразливими до політичних оцінок та впливу. Суддя, який розглядає справу Тимошенко, працює всього 2 роки з початкового 5-річного терміну. Комп’ютеризована система призначення суддів для розгляду справ також є відкритою для зловживань.
  •  
  • - Суди занадто легко вдаються до запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – в 2010 році було задоволено 88% клопотань про арешт, що свідчить про надзвичайний вплив з боку прокуратури.
  •  
  • - Не всі політики з повагою ставляться до незалежності судової системи. Вона піддається тиску у вигляді заяв з боку високопоставлених політиків, таких як президент, прем’єр-міністр, заступник голови президентської адміністрації тощо.
  •  
  • - Генеральний прокурор здійснює надмірний вплив на судочинство. Прокуратура не повинна відповідати за дисциплінарні покарання суддів.
  •  
- У доповіді Данського Гельсінського комітету з прав людини згадується випадок 7 червня 2011 року, коли заступник Генерального прокуратора М. Гаврилюк, який є членом Вищої ради юстиції, ініціював у ВРЮ дисциплінарне провадження проти трьох суддів апеляційного суду за те, що «вони проігнорували думку прокурора, необґрунтовано втрутились у досудове слідство та зайняли однобічну позицію на користь обвинувачуваного». Подібна ситуація свідчить про те, що в Україні не існує законної та чесної системи апеляції, а судді, які приймають рішення, що суперечить думці прокуратури, можуть самі бути притягнуті до відповідальності.
 
  • - Якщо в Україні на чиновників судової влади можна впливати таким чином, тоді захисники, скоріш за все, теж підлягатимуть подібному незаконному тиску, що може вплинути на ефективність їхнього захисту своїх клієнтів.
  •  
«Хьюманітад» звертає увагу на загальну згоду громадськості та коментарі міжнародних політичних лідерів, які підтримують думку про те, що звинувачення проти Юлії Тимошенко та інших обвинувачуваних є нічим іншим, як криміналізацією звичайних політичних рішень.
 
Підсумовуючи, «Хьюманітад» прийшла до висновку, що українські суди та прокуратура не є незалежними та неупередженими; відбуваються постійні зловживання запобіжним заходом у вигляді тримання під вартою; презумпція невинуватості та рівності сторін взагалі не існують; судова система не є незалежною від політичного впливу – суди вразливі до тиску політиків, які знаходяться при владі; процес призначення та дисциплінарних покарань суддів є недосконалим, а система призначення суддів порушує міжнародне та українське законодавство; Вища рада юстиції підлягає незаконному політичному впливу; роль Генерального прокурора України є надмірною та катастрофічно підриває систему розподілу законних повноважень; крім того, існує дисбаланс між прокуратурою та судовою системою.
 
«Якщо такі люди, як судді та колишні міністри, не можуть очікувати на належні процеси, ніхто не може бути впевненим у захисті прав в Україні, - сказав Пол Вілсон, науковий співробітник та почесний професор Університету Бонда у Квінсленді, Австралія. – Тому ми закликаємо президента Януковича, як голову держави, служити інтересам справедливості та українському народу, а також негайно виправити поточну ситуацію. Сподіваємось, що Тимошенко та інші політичні в’язні будуть звільнені найближчим часом».
 
«Хьюманітад» вітає повідомлення про те, що українська влада має намір переглянути Кримінально-процесуальний кодекс радянських часів, щоб привести його у відповідність до європейських стандартів, як це було рекомендовано Європейською комісією за демократію через право (Венеціанською Комісією).
Леся, 27.09.2011 13:31



Вибір редакції

Найпопулярніші новини