Опозиційний уряд вимагає відкликати антисоціальний проект держбюджету-2012, внесений урядом Азарова

Влада не має намірів ділитися бюджетними грошима з народом.
 
Про це заявив міністр фінансів опозиційного уряду Андрій Сенченко під час вчорашнього засідання опозиційного уряду.
 
"При всіх розповідях про те, що буде підвищена мінімальна зарплата і прожитковий мінімум, ці наміри на закладено у держбюджеті: при прожитковому рівні станом на липень 2011 року в розмірі 1098 грн. уряд закладає такий рівень прожиткового рівня аж на грудень 2012 року, а мінімальна зарплата у сумі 1094 грн. планується тільки у квітні 2012 року", - проаналізував міністр.
 
За його словами, таким чином влада на 9 місяців залазить до кишені громадян, не індексуючи доходи.

Сенченко зазначив, що, по суті, зараз проекту бюджету-2012 не існує: "Те, що подано до парламенту, не зістиковується по багатьом позиціям, і на цьому етапі аналізувати цей документ з точки зору цифр надзвичайно складно".

Водночас Андрій Сенченко зазначив, що макропоказники проекту держбюджету неральні: "Вони підігнані під бажання МВФ і викладені в зв'язку з жагучим бажанням влади отримати кошти МВФ".

Сенченко підкреслив, що в проекті держбюджету закладено положення про скасування пільг для 16-категорій громадян, що, по суті, є руйнацією системи соціального захисту країни.
 
"В таких умовах дефіцит держбюджету буде мінімум 4,5%, а не 2,5, як це написано у проекті, а в разі якщо опозиція доб'ється неухвалення законопроекту про ліквідацію пільг, то дефіцит буде складати 6-7%", - заявив Сенченко.

Окрім того Сенченко зазначив, що в проект держбюджету-2012 закладені інтереси кланів, зокрема, уряд в чергове заклав на проведення міжнародного аудиту соціальних фондів на суму 60 млн.грн: "А що, у нас немає КРУ, у нас немає інших структур, які здатні провести аудит?", - обурений депутат.

Він нагадав, що уряд Януковича-Азарова проводив аудит уряду Юлії Тимошенко за кошти держбюджету: «Американські аудитори прилітали в п'ятницю, день акліматизовувались, потім їхали на рибалку, обідали-вечеряли, а в понеділок відлітали назад і на це витрачали мільйони державних коштів».

Сенченко також назвав нереальним закладений урядом Азарова рівень інфляції 7% на наступний рік та рівень надходжень від податків на рівні 14,2%, що на фоні відсутності зростання промислового виробництва та бізнесу в країні означатиме продовження репресій з боку податкової.

Він також висловив занепокоєння збільшенням фінансування силових відомств, зокрема, на 9% збільшується фінансування генпрокуратури, МВС - на 4%, СБУ – на 8%: "Це свідчить про те, що це єдиний метод, яким влада збирається управляти державою - всіх обнесуть заборами, як біля парламенту, та підтримуватимуть сприятливу для себе політичну ситуацію за рахунок гумових кийків".

У свою чергу міністр праці та соціальної політики опозиційного уряду Андрій Павловський додав, що Могильов вже запланував купівлю 500 нових автозаків.
Леся, 23.09.2011 11:03



Вибір редакції

Найпопулярніші новини