Міллер заявив, що ціна газу може підвищитися до 500 доларів за тисячу кубометрів

Голова «Газпрому» Олексій Міллер прогнозує, що до кінця року ціни на газ зростуть до 500 дол. за тис. куб. м.

Про це він сказав у п’ятницю на Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

«Ми на сьогоднішній день бачимо на ринку тренд, що зростає, і цього року нас чекають нові рекорди за цінами на газ. Ми чекаємо, що до кінця року ціна досягне рівня 500 дол. за тисячу кубометрів», — сказав Міллер.

Такі заяви не можна залишати поза увагою і необхідно зробити все для того, щоб звести до мінімуму залежність країни від імпортного блакитного палива, говорять експерти.

«Україна, як держава, усі суб’єкти господарювання споживачі газу і виробники продукції, в собівартості якої є газова складова, а також споживачі газу фізичні особи, просто зобов’язані в цих умовах, галопуючого, неадекватного, штучного підвищення ціни на газ найбільшим монополістом «Газпромом», негайно розпочати національну програму з диверсифікації (заміни) найдорожчого російського енергоносія на альтернативний вид палива національного виробництва – вугілля, та власного газовидобування», — сказав в коментарях «Малакаві» депутат обласної ради, голова фракції ВО «Батьківщина» Юрій Романюк.

За його словами, необхідно все зробити, аби запобігти російській програмі по знищенню української держави. Тому він закликає перших людей країни негайно розпочати політику енергозбереження.

«Інтереси національної безпеки України і захисту конституційного права громадян на соціально-захищене життя, зобов’язують Президента, Верховну Раду та уряд негайно розпочати реальну програму енергозаощадження, а також переведення усіх найбільших газоспоживачів у промисловості на вугілля власного видобутку та інші альтернативні енергоносії  власного виробництва», — закликає Юрій Романюк.

Окрім цього, депутат обласної ради закликає розумно припинити, де це можливо, необов’язкову, некритичну газифікацію, а також профінансувати із держбюджету виробництво котлів, які працюють на твердому паливі на заміну газовим котлам.

«Добитися максимального скорочення споживання імпортного газу та негайно відповідно проіндексувати вартість транспортування російського газу територією України закордон, і підвищити ціну на зберігання в українських газосховищах російського газу. Якщо ціна на газ за останніх п’ять років зросла в десять разів, з 50 доларів до 500 доларів за тисячу кубометрів, за що Україна додатково поплатилася анексією своєї території у Севастополі до 2042 року, то абсолютно розумним, адекватним і економічно обґрунтованим виглядає негайне збільшення вартості транзиту українською територією російського газу у 10 разів, до рівня 16-18 доларів за одну тисячу метрів кубічних на 100 кілометрів», — говорить Юрій Романюк.

На його думку, всі ці заходи приведуть до того, що Україна протягом двох-трьох років наполовину скоротить газову енергозалежність від Росії.

«Абсолютно доречною в інтересах національної безпеки є моя вимога повної націоналізації (повернення у державну власність) усього газового ринку країни з метою уникнення тотальної корупції правлячих режимів країни, що протягом 20 років безкарно розкрадають у приватних інтересах національні багатства, збагачуються, за рахунок кишень 46 мільйонів українців», — відзначив депутат обласної ради, голова фракції «Батьківщина» Юрій Романюк.

 

Леся, 17.06.2011 20:14



Вибір редакції

Найпопулярніші новини