Нові технології у розгляді кримінальних справ вперше в Україні застосували у апеляційному суді Івано-Франківської області

16 червня в апеляційному суді Івано-Франківської області відбулася презентація системи відеоконферентсзв’язку, встановленої між апеляційним судом Івано-Франківської області та Івано-Франківським слідчим ізолятором. Дана система в Україні встановлена вперше.

«Мова йде про проведення судових засідань у кримінальних справах в режимі відео конференції, за умов якої склад суду, прокурор, можливо, і захисник знаходяться в приміщенні суду, а підсудний чи засуджений, який утримується під вартою перебуває у приміщенні слідчого ізолятора і увесь процес спілкування здійснюється за допомогою засобів електронного зв’язку. Така можливість проведення дистанційного допиту передбачена діючим кримінально-процесуальним законодавством та статтею 303 КПК України» , - розповіла Надія Стефанів, голова апеляційного суду в Івано-Франківській області.

Така система призначена для проведення розгляду кримінальних справ без конвоювання зі слідчого ізолятора до суду осіб, що перебувають під вартою і забезпечить ефективність розгляду кримінальних справ.

«Технологія конферентсзвязку здатна пришвидшити розгляд кримінальних справ, може сприяти уникненню судової тяганини, дасть економію матеріальних та людських ресурсів», - пояснила Надія Стефанів.

У залі суду розміщені дві камери та є окремий монітор для суддів та ще один екран для осіб, які знаходяться у залі засідання, кімната слідчого ізолятора облаштована однією камерою та моніторами. Цей зал зможуть використовувати у своїй роботі і інші суди.

Вартість такого проекту складає близько 15 тис. доларів.

«Проект фінансує Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань Державного Департаменту США. З державного бюджету ми залучали жодних коштів», - сказала Надія Стефанів.

Леся, 16.06.2011 16:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини