Говорити про ліквідацію АМКУ можуть тільки некомпетентні люди — Тетяна Савчин

Депутат Івано-Франківської обласної ради Юрій Романюк звернувся до Президента України з вимогою ліквідувати Антимонопольний комітет, оскільки він не виконує свого цільового призначення.

Голова територіального відділення Антимонопольного комітету України в Івано-Франківській області Тетяна Савчин в коментарях «Малакаві» зауважила, що тільки не компетентні люди можуть говорити подібні речі. Антимонопольні органи діють в розвинутих країнах світу понад сто років

Конкуренція є з одним головних чинників, що рухає будь-яку економіку вперед. Розвиток товарних ринків в Україні відбувається під шаленим тиском світових ринків.

Завдяки конкуренції можна забезпечити в Україні цивілізовані ціни і якісні послуги.

Результатом конкуренції є:

- перерозподіл ресурсів між суб’єктами господарювання – більш ефективний бізнес отримує доступ до ресурсів та частку ринку за рахунок зменшення часток менш ефективних підприємств;

- відбір найефективнішого бізнесу - під тиском конкуренції неефективні підприємства змушені припинити виробництва товарів чи послуг, на які вони повинні витрачати ресурси, але якість яких не задовольняє ринок.

Монополізм, тобто досягнення виключної ринкової влади одним або обмеженим колом підприємств, може виникати завдяки об’єктивним історичним та економічним умовам на кожному з етапів розвитку ринкових відносин, вдосконалення технологій, політичних пріоритетів і сам по собі не є протизаконним.

Протизаконним є негативний вплив монопольної структури на розвиток економіки та небезпека зловживань ринковою владою.

«Нагадаю, що стаття 42 Конституції України встановлює принципи державного захисту в підприємницькій діяльності, забороняє зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісної конкуренції. А отже, контроль за діяльністю монополій, жорстке обмеження можливостей для зловживань з боку домінуючих компаній, є одним з ключових завдань конкурентної політики», - говорить Тетяна Савчин.

За її словами, з метою забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері державних закупівель створено і вже 18 рік успішно працює Антимонопольний комітет України. Зокрема, тільки за 4 місяці 2011 року Івано-Франківським територіальним відділенням припинено 38 порушень та дій, що містять ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції. З них половина у вигляді зловживання монопольним становищем на продовольчих ринках, на ринках платних медичних послуг, технічного обслуговування автомобілів в період гарантійного терміну експлуатації, скрапленого газу у якості моторного пального, житлово-комунальних послуг та інших. На порушників накладено штрафних санкцій на суму 165 тис. гривень. З них 98 тис. гривень вже сплачено до державного бюджету. Економічний ефект припинених порушень для юридичних та фізичних осіб склав 574 тис. гривень.

Слід зазначити, що на світовому ринку діють багато потужних гравців, які є монополістами на певних сегментах ринків, проте якщо держава встановлює контроль за їх діяльністю в частині не зловживання ними своєю владою, щоб не ущемлювалися права споживачів чи інших суб'єктів господарювання, то така діяльність не є шкодою для суспільних відносин. Тим паче, що багато країн займаються протекціонізмом своїх компаній, допомагаючи їм у просуванні товарів на нові території та завоюванні нових ринків.

І насамкінець, про роботу Антимонопольного комітету України, говорить Тетяна Савчин, завжди можна ознайомитися на сайті Комітету.

 

Леся, 06.05.2011 19:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини