Термін ознайомлення обвинувачених з матеріалами кримінальної справи дозволили обмежувати

Президент Віктор Янукович дозволив обмежувати термін ознайомлення обвинувачених з матеріалами кримінальної справи.

Відповідний закон президент підписав у п’ятницю, повідомляє його прес-служба.

Як відомо, раніше законодавство не обмежувало обвинуваченого і його захисника в часі, потрібному їм для ознайомлення з усіма матеріалами справи.

Нагадаємо, що 8 квітня Верховна Рада прийняла законопроект, що передбачає у разі зволікання ознайомлення з матеріалами справи обвинуваченим чи його захисником, слідчий або прокурор вносять до суду за місцем провадження слідства відповідне подання.

У документі зазначається, що суддя розглядає це подання і своєю постановою може визначити строк, протягом якого обвинувачений і його захисник повинні ознайомитися з матеріалами справи і заявити клопотання.

Водночас депутати не проголосували за поправку, яка встановлювала, що цей закон не може застосовуватися до тих обвинувачуваних, які вже почали знайомитися зі справою до моменту його ухвалення.

Нагадаємо, що представники БЮТ заявляли, що цей закон спрямований проти лідера партії Юлії Тимошенко.

Коментар експерта

Дмитро Мельникович, директор юридичної компанії «ЛЕКСЕСТ»:

«Після вступу в силу вищезазначеного Закону у ст. 218 КПК з'явиться застереження про те, що обвинуваченого та його захисника не можна обмежувати в часі, необхідному для того, щоб ознайомитися зі справою у розумний строк. При чому, розумність строку доведеться визначати суду.

Слідчий (за згодою прокурора) або прокурор, у разі умисного ухилення обвинуваченого та його захисника, вносять подання до суду, який своєю постановою може визначити строк на ознайомлення з матеріалами справи. Після закінчення терміну обвинувачений і його захисник вважаються ознайомленими з ділом, навіть якщо вони його так і не прочитали. На постанову суду можна внести апеляційну скаргу, не зупиняє виконання постанови суду.

Крім того, аналогічна норма про встановлення судом строку для ознайомлення з матеріалами справи з'явилася і відносно потерпілого, цивільного позивача і відповідача, їх представників.

Слід зауважити, що сьогодні дуже часто трапляються випадки, коли обвинувачені та їх захисники навмисне затягують час ознайомлення з матеріалами справи, користуючись тим, що відповідно до чинної редакції КПК вони не можуть бути жодним чином у цьому обмежені. Тому прийняття цього Закону сприятиме вирішенню цієї проблеми. При цьому, безумовно, позитивним моментом є те, що вирішення питання про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами справи віднесено до компетенції суду, а не органів слідства. Це виключить можливі зловживання з боку слідчих органів».

Леся, 19.04.2011 11:14



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини