Ми не дозволимо на земельних ділянка вирощувати бур’яни і кропиви — Вишиванюк

Необроблені наділи будуть вилучатися. Для цього буде створена обласна комісія з інвентаризації необроблених земельних ділянок.

Про це сказав на прес-конференції голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк.

«Хочеш ґаздувати — ґаздуй, а ні, то передай іншому. Ми не дозволимо вирощувати буряни і кропиви», — зазначив Михайло Вишиванюк.

За його словами, як мінімум 30 тисяч гектарів необроблених земель таким чином можна буде вилучити і передати в землі запасу.

Коментар експерта

Дмитро Мельникович, керівник ЮК «ЛЕКСЕСТ»:

«Кожному із власників землі добре відомо, що якщо не обробляти город рік-два, той, звичайно, заростає бур'янами. А це вже тягне за собою адміністративну відповідальність.

Так, невжиття заходів по боротьбі з бур’янами є адміністративним правопорушенням, відповідальність за яке передбачена ст. 52 КУпАП. У випадку виявлення таких порушень інспектори земельної чи природоохоронної інспекції виїжджають на місце і складають припис на власника земельної ділянки про усунення допущених порушень в 30-денний термін. Якщо власник землі цього не зробив — не переорав землю чи хоча б не скосив бур'ян, ті ж інспектори накладають штраф від 340 до 1360 гривень.

Якщо людина протягом 15 днів не сплатила штраф, то розмір стягнення подвоюється. Крім того, стягується ще один штраф у розмірі від 153 до 255 гривень за невиконання припису. Якщо власник не реагує знову, справу передають до прокуратури чи райдержадміністрації, які звертаються до суду.

Примусове припинення права власності на земельну ділянку провадять лише за рішенням суду. Потім такі землі переходять до земель запасу.

Так, згідно із ст. 143 ЗК України примусове припинення прав на земельну ділянку здійснюється у судовому порядку у разі:

а) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням;

б) неусунення допущених порушень законодавства (в тому числі і засмічення земель забороненими рослинами) в терміни, встановлені вказівками спеціально уповноважених  органів виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

Таким чином, якщо Ваша земельна ділянка пустує та заростає бур’янами, Вас можуть примусово позбавити права власності на землю, однак лише за умови попереднього невиконання приписів інспекторів земельної чи природоохоронної інспекцій та лише на підставі рішення суду.

Відповідно до ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним».

А тому, примусове позбавлення права власності на підставі акта органу виконавчої влади чи місцевого самоврядування є незаконним та підлягає оскарженню в судовому порядку».

Леся, 13.04.2011 12:20



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини