Бригади медиків на місце надзвичайних подій вилітатимуть вертольотами

Сьогодні в Івано-Франківську представили пілотний проект по створенню служби медичних катастроф, в рамках проекту два вертольоти, які повністю оснащені всією необхідною апаратурою будуть вилітати на виклики у віддалені райони, щоб врятувати людські життя.

За словами начальника департаменту авіації Міністерства з питань надзвичайних ситуацій Євгена Червоненка, Івано-Франківська область для експерименту була вибрана не випадково. По-перше, тут високими темпами розвивається туризм, по-друге, часто бувають лісові пожежі, по-третіх, часто трапляються повені, одним словом випадки, які передбачають рятування людей, говорить Червоненко.

Підтримує його і голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, додаючи, що піковим для області став січень місяць, коли щодня велика кількість туристів каталася н лижах, а це на жаль, не тільки відпочинок, а і травми.

Михайло Вишиванюк відзначає, що дуже важливо надати першу медичну допомогу протягом першої години, коли отримана травма.

«У рік відбувається близько п’яти тисяч трагічних випадків. 70 % людських життів можна врятувати, якщо надати їм допомогу протягом години», — каже губернатор.

На двох вертольотах цілодобово будуть чергувати по два сертифіковані медичних працівники, в разі потреби вони будуть вилітати на місце надзвичайної ситуації. Вони зможуть надати медичну допомогу одразу на місці, потім у вертольоті, а потім і в обласній лікарні, саме туди вертольотами будуть доставляти потерпілих. Для цих цілей на території лікарні збудовано спеціальну вертолітну площадку, яка за експертними висновками зможе приймати не один, а навіть два і три вертольоти одразу.

За словами Миколи Олінійчука, начальника обласного управління охорони здоровя, проект наразі не має кошторису, адже він пілотний. Протягом кількох місяців і буде визначена сума, яка необхідна для того, щоб проект успішно працював і надалі. Наразі відомо, що вертольоти отримані у користування безкоштовно. Витрачатися область буде лише на паливно-мастильні матеріали. До слова, такий вертоліт споживає 200-250 літрів палива на годину, але як зауважив Михайло Вишиванюк, людські життя безцінні.

Леся, 01.04.2011 16:50



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини