Янукович пропонує збільшити прохідний бар’єр для партій і блоків

Президент України Віктор Янукович запропонував запровадити змішану систему на виборах до Верховної Ради, а також підвищити прохідний бар’єр для партій і блоків.

Так Гарант Конституції пропонує підняти прохідний барєр для партій до 4 %, а для блоків — до 5 %. Це пропонується зробити для того, щоби убезпечити парламент від попадання до нього, так званих, маргінальних політичних сил.

«Для влади це вигідно, адже опозиційні партії, які подробилися тоді не пройдуть», — говорить політолог Володимир Джигіта.

Стосовно змішаної системи, то її, очевидно, вирішили запровадити після її успіху на місцевих виборах, каже політолог.

«Така система має свої плюси і мінуси. Плюс – це те, що за кожним мажоритарним округом закріплюється депутат, і його виборцям буде простіше знайти, бо насправді, зараз звязатися з народними депутатами дуже важко. Мінус полягає в тому, що буде важче контролювати голосування кожного окремо депутата, ніж голосування кожної фракції», — говорить Володимир Джигіта.

Також Віктор Янукович пропонує на виборах до обласних рад теж запровадити змішану систему, а до районних лише мажоритарну. А міських голів, вважає Янукович, доцільніше обирати «абсолютною, а не відносною більшістю жителів».

 

Леся, 08.04.2011 11:05



Вибір редакції

Найпопулярніші новини