На Прикарпатті буде не сім, а шість виборчих округів?

У законопроекті, що стосується виборів не так все просто, як говорить міністр юстиції Олександр Лавринович, говорять експерти.  Українців ознайомили лише з окремими пунктами законопроекту, а саме: збільшенням прохідного барєру для партій, відсутністю пункту в бюлетенях «не підтримую жодного кандидата чи партію» і те, що вибори будуть проходити за змішаною системою.

І навіть із цими оголошеними пунктами теж не все так просто. «Прохідна планка для партій варіюється від 3 до 4 %, а для блоків — 5 % і більше. В концепції пишуть не менше пяти. Це робиться для того, щоб мати можливість торгуватися і ставити на місце комуністів і Блок Литвина», — говорить народний депутат Дмитро Шлемко.

Також є питання і по комісіях, в законопроекті говориться про те, що преференції при формуванні комісій будуть мати політичні партії, які є у Верховній Раді. У такому разі демократичні партії будуть мати більше представників у комісіях, тому, очевидно, цей пункт буде змінено на те, щоб представники були від блоків, які є у парламенті. Це буде робитися для того, щоб більшість у комісіях була за провладними партіями і блоками.

«Крім того, не визначено термін виборчої кампанії. В останній момент вони можуть скоротити термін до 60 днів, або навпаки розширити до 120 днів. Все буде залежити від того, як їм буде вигідно», — говорить Дмитро Шлемко.

І ще один пункт, яким дуже пишається Партія регіонів — це право самовисування. За словами Дмитра Шлемка, це так само дуже хитрий хід, адже на Західній Україні, особливо на Прикарпатті, ніколи не проголосують по мажоритарці за кандидата від Партії регіонів. Тому їх людина може сама висунути свою кандидатуру і заявляти, що не йде від ПР. При цьому, каже нардеп, виборча застава має складати 12 мінімальних зарплат. На кінець 2011 року мінімальна зарплата має становити трохи більше однієї тисячі гривень, тому виборча застава у 2012 році буде складати приблизно 13 тисяч гривень, а ця сума для простого самовисуванця не є підйомною.

Також є у законопроекті і цікавиники, які стосується виборчих округів. Так по Івано-Франківській області мало би бути 7 округів, а прописано лише 6.

Леся, 15.04.2011 13:25



Вибір редакції

Найпопулярніші новини