Пальне: дороге задоволення для бідних українців

Пальне в Україні дорожчає не по днях, а по годинах. Уряд, крім заяв про те, що трейдери займаються спекуляцію і заробляють на простих українцях та встановлення цінового коридору для палива нічого не роблять. Хоча ні, ще погрожують АЗС, що застосують до них різні санкції, якщо вони продаватимуть паливо по завищених цінах.

Слова, слова і більш нічого

Складається враження, що сьогодні уряду простіше просто поговорити ніж робити реальні кроки, щоб врегулювати проблему із дорожнечею пального. Так при міністерстві палива і енергетики діє спеціальна експертно-аналітична група, яка встановлює обґрунтовану вартість палива і визначає ціновий коридор. 30 березня спеціалісти цієї групи вирахували, що протягом десяти днів бензин найпопулярнішої в Україні марки А-95 не має коштувати дорожче 9,75 гривень за літр. Проте, АЗС навіть і не подумали дотримуватися такого цінового коридору. Ціна пального на заправках «ОККО», WOG і Shell становить 9,99-10 гривень за літр. І це при тому, що в результаті розслідування Антимонопольного комітету України було встановлено, що саме ці мережі автозаправних станцій порушили антимонопольне законодавство, їх оштрафували на досить таки значну суму в 150 мільйонів гривень і дали два тижня на те, щоб привести ціни на АЗС до економічно обґрунтованих, тобто тих, що встановила експертно-аналітична група.

Власники цих мереж категорично не погодились із такими штрафами і заявили, що як тільки отримають офіційні документи, оскаржать їх в судовому порядку. Крім того, одразу ж наступного дня підняли ціни на пальне на всіх своїх АЗС.

«Навіть якщо припустити, що ці мережі заплатили накладений на них штраф, то за пів доби вони його повністю відбили, а далі, продаючи пальне по завищених цінах, отримали знову мільйоні прибутки. І поки Антимонопольний комітет збереться до них знову прийти з перевіркою, вони отримають надприбутки», — говорить голова обласної Асоціації перевізників Роман Харук.

Вирішив примірити на себе роль Бабая і міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко. Він теж вирішив полякати трейдерів і власників АЗС, мовляв, до тих, хто буде продавати бензин по цінах вищих за гранично встановлені, будуть прийняті жорсткі санкції. Правда, які саме, і коли міністр тактовно промовчав. Власники АЗС, очевидно, ставляться до міністра, як діти до того ж Бабая (ним лякають, але його бояться хіба що найбільш маленькі, і найбільш наївні малюки), послухали страшні розповіді по санкції і забули.

Кому фальсифікат?

Наслідки подорожчання бензину уже відчули більшість водіїв. Одні – уже не можуть собі дозволити користуватися власним транспортом. Інші — змушені переплачувати за купівлю неякісного пального. До речі за інформацією керівника  Комітету захисту споживачів нафтопродуктів Андрія Пасішника, на українських АЗС замість пального все частіше стали продавати фальсифікат.

Він відзначив, що на заправках споживачам пропонують речовину із продуктів коксохімічного виробництва, яку розбавляють газовим конденсатом або бензином, таким чином доводячи октанове число до норми. Як результат, споживач страждає двічі, перший раз, коли купує за шаленими цінами неякісний бензин, другий, коли змушений ремонтувати авто, яке неодмінно страждає від використання неякісного пального.

До речі, ще в березні уряд заявляв, що активно візьметься за фальсифікаторів. Начебто, Держспоживстандарт буде провіряти АЗС, і якщо виявить, що там продають неякісний бензин, передаватиме всі справи в АМКУ. В свою чергу антимонопльники будуть штрафувати продавців фальсифікату. Хоча все і далі залишається на рівні розмов.

Що далі?

Проти підняття цін на пальне активно протестують автомобілісти. Зокрема, в Одесі було проведено пікет. Його учасники дали Миколі Азарову місяць для того, щоб він врегулював ціни на бензин. Якщо цього не станеться, то вони погрожують масовими акціями протесту в Києві.

Правда, Микола Азаров таки вирішив щось робити. Зокрема вчора він заявив, що уряд планує зменшити ввізне мито на нафтопродукти на 50 доларів, а також ввести державне регулювання цін на паливо. Крім того, він закликав урядовців економити нафту і газ. Він зазначив, що раціональне використання цієї сировини дозволить стабілізувати ціни на пальне в Україні.

Коментар експерта

Дмитро Шлемко, народний депутат:

«Якщо би влада хотіла врегулювати ціни на бензин, то вона б це уже зробила. Справа у тому, що сьогодні більшість імпорту завозить компанія «Лівела», яка не платить жодного мита, адже тут діють близькі до Віктора Януковича і Партії регіонів люди.

Щоб врегулювати ціни на бензин, по-перше, треба відпустити ціни у вільне ринкове плавання. Співвідношення попиту і пропозиції сформулювали б економічно-обґрунтовану вартість пального. По-друге, треба ввести державне регулювання економіки – зняти на певний час акциз для постачальників і виробників, тоді автоматично ціни на бензин впадуть. Також держава має право встановлювати верхню межу вартості бензину, перед цим вирахувавши економічно обґрунтовану собівартість і встановити граничну надбавку. У 2005 році вже була така практика, коли  тоді будучи прем’єром Юлія Тимошенко  разом із Мінекономіки встановила введення граничних оптово-відпускних цін на нафтопродукти на рівні 10 %.

А зараз ми маємо таку ситуацію, коли в Америці ціни на нафтопродукти нижчі як в Україні».

 

Леся, 06.04.2011 17:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини