Табачник не захотів вибачатися перед галичанами

Опальний Міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник не захотів вибачатися перед мешканцями заходу України, за свої всім відомі вислови.

Так на запитання народного депутата України від фракції БЮТ-БАТЬКІВЩИНА Дмитра Шлемка "А чи не хотіли би ви сьогодні вибачитися перед галичанами?", яке 4 березня прозвучало в сесійній залі Парламенту, Міністр відповів, що все це пересмикування цитат і вибачатися йому немає за що.

Пропонуємо вашій увазі офіційну стенограму розмови.


                                                      ЗАСІДАННЯ П’ЯТНАДЦЯТЕ

                                                Сесійна зала Верховної Ради України

                                                             4 березня 2011 року

                                                                       11:04:42
                                 
ШЛЕМКО Д. В.
"Пане міністре, складно усвідомити, що освітою в українській державі, у тому числі  вищою, керує людина, яка  не любить українства.

Але я не про освіту хочу вас запитати. Так як сам родом з Галичини, то я  про неї рідну запитаю. У вас є дуже яскраві перли, я їх процитую, бо складно мені просто так, як ви, сказати: "Галичини – це лакеї, які ледь навчилися мити руки, які практично не мають спільного з народом великої України ні в ментальному, ні у професійному, ні у лінгвістичному, ні у політичному плані".

Ви знаєте, друга цитата ще різкіша, вона прямо, як на воєнному фронті: "Сьогодні, як у 1941-45 роках, і лише ми і вони, цивілізація і дикість, культура і варварство".

От я  ставлю питання. Вони – це, галичани, тут зрозуміло,  це ті, хто ходить по землі  Данила Галицького. А хто такі ми, на вашу думку? І чи не хотіли би ви сьогодні вибачитися перед галичанами?".

ТАБАЧНИК Д. В.
"Пересмикування цитат – це, звичайно, позитивний для  маніпуляцій прийом, але дуже застарілий. Хотів би сказати, що у  всьому світі, у всій Європі завжди   відбувається дискусія між демократичними поглядами  і націоналістичними. І оскільки вам меншість в залі, то, слава Богу, народ України сповідує  демократичні погляди, європейські. (Оплески)  Націоналістичні підтримує якась частина, але її менше, але дискусія між цими поглядами  була, є і буде.

Натомість можу вам порадити також прочитати  Івана Семеновича Нечуя-Левицького, Івана Яковича Франка, Павла Петровича Скоропадського для вибирання цитат і збагачення  іншої точки зору, деякі їх висловлювання можуть стати абсолютно  у пригоді. Я сподіваюсь, що  Івана Яковича Франка у вас не буде підстав звинувачувати в тому, що ви намагаєтесь   приписувати, фальшуючи і висмикуючи цитати іншим".

До слова, перечитуючи відповідь Дмитра Табачника, хотілося б запитати у вас, людей, які безперечно знають творчість Івана Семеновича Нечуя-Левицького, Івана Яковича Франка набагато краще за нашого шановного Міністра - де саме можна зустріти висловлювання, про які так говорить Дмитро Табачник? В якому саме творі цих світочів української літератури зустрічаються антинаціоналістичні вислови...вислови, що підтверджують тезу Табачника про меншовартість галичан?


Леся, 09.03.2011 18:30



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини