Партії будуть проходити в парламент по-новому

Уже сьогодні будуть оприлюднені всі положення закону про вибори. Про це заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

«Вже в середині квітня буде відомо весь текст законопроекту. І там не буде обмеження в 365 днів для реєстрації партії», — заявив міністр.

Крім того, Лавринович відзначив, що очевидно, і буде збільшений прохідний бар’єр для партій, як мінімум до 4 %.

«Основна ціль Януковича не допустити до участі ті політичні сили, які почали зараз формуватися, і можуть скласти конкуренцію провладній партії. Такі, наприклад, як «Україна майбутнього» Святослава Олійника чи «Зарваницька ініціатива», яка хоч і є громадською організацією, але, очевидно, задіє весь свій ресурс для підтримки мажоритарників і присутність в цьому громадському формуванні Ткача і Стецьківа, не випадкова. Це люди, які хочуть знову потрапити до Верховної Ради», — говорить політолог Андрій Фармуга.

Стосовно змішаної системи виборів, то тут теж є як позитивні, так і негативні моменти. Наприклад, Василь Хмельницький, який до парламенту кожного разу приходив з іншою політичною силою, як депутат по мажоритарці пройшов, ніколи не будучи на тому окрузі, який його висував, говорить політолог. Тобто, з однієї сторони при мажоритарці місце у ВР можна буде просто купити. З іншої сторони, виборець, який обрав свого депутата зможе контролювати його дії, і він буде нести більшу відповідальність, ніж партії.

І проти збільшення прохідного барєру, і проти змішаної системи категоричного виступає лідер комуністів Петро Симоненко. Він вважає, що взагалі доцільно відмінити прохідний барєр, адже кожне угрупування і політична сила повинні мати право представляти інтереси свої виборців у парламенті.

«Такі заяви Симоненка цілком зрозумілі, адже комуністи активно втрачають свої рейтинги. І він це прекрасно розуміє. А ще те, що вони працюють у зв’язці з регіоналами в рамках коаліції, ще більше знизило їх популярність», — вважає політолог.

Леся, 11.04.2011 14:54



Вибір редакції

Найпопулярніші новини