Івано-Франківська область з боргом по зарплаті 5,3 мільйона лише друга по Україні

Івано-Франківська область продовжує триматися за свої борги з заробітної плати. Як повідомляє начальник управління праці в області Ярослава Ульванська, сума боргу станом на 1 квітня поточного року становить 5,3 млн. грн. по економічно-активних підприємствах.

За останній рік відзначилося цифрою в 60 тис. грн. боргу по зарплаті приватне підприємство "Спіка" на чолі з керівником Ігором Микитюком. Сьогодні на підприємстві працює понад 100 чоловік. Основний вид діяльності фірми - створення індивідуальних котелень. Близький по ситуації з заборгованості й "63 Котельно-зварювальний завод".

Невиплачено заробітні плати в сумі 140 тис. грн. й робітникам комунального підприємства "Агроліс".

По Івано-Франківську основну проблему створюють місцеві ЖЕО, які поступово йдуть на ліквідацію. Нагадаємо, що подібна проблема з борами по зарплаті в місцевих ЖЕО тягнеться з минулого року. Так, житлово-комунальні організації №3 та №6, які утримують основний борг, на кінець березня 2010 року не виплатили працівникам 145 та 136 тисяч гривень відповідно. У зв`язку з тим, що ситуація не змінилася на краще, ще у лютому 2011 року сьомою позачерговою сесією міської ради було вирішено поступово ліквідовувати ЖЕО.

"Стосовно банкрутів, то на сьогодні заборгованість по зарплаті на цих підприємствах становить 1,8 млн. грн. Наразі, ми схиляємося до того, щоб починати заслуховувати арбітражних керуючих цих установ. Річ у тім, що частина підприємств, навіть після призначення арбітражників,абсолютно не зменшують суму боргу по зарплаті. В такому випадку доведеться шукати їм заміну" - повідомляє Ярослава Ульванська.

При цьому, за словами начальника управління праці, показники з заборгованості в Україні у нас далеко не найгірші. Так, сьогодні Івано-Франківська область серед регіонів займає всього 2 місце по боргу з зарплат. Перше місце посіла Чернівецька область з боргом понад 3 млн. грн.

"Також, повинна сказати, що сьогодні наша область п`ята в Україні по темпах погашення боргів по заробітній платі. Й помітна тенденція покрашення ситуації. Наприклад, вельми проблемне у 2010, Коломийське КРП, котре за короткий час стало боржником і банкрутом, сьогодні має заборгованість по зарплаті всього 4 тисячі гривень".

У порівнянні з минулим роком, сума боргу по заробітній платі, й справді, значно зменшилася. Якщо станом на 1 березня 2010 року економічно-активні підприємства боргували працівникам 9,4 млн. грн., то сьогодні ця сума вдвічі менша.

Леся, 05.04.2011 11:17



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини