СБУ встановила особу телефонного “терориста”

В Україні з початку року спостерігається тенденція до росту кількості завідомо неправдивих письмових та телефонних повідомлень про злочини з ознаками терористичного характеру.

26 січня 2011 року о 19 годині 25 хвилин на телефон служби екстреного реагування 102 у місті Києві зателефонував невідомий і повідомив про замінування метрополітену. Спеціальні та правоохоронні служби негайно розпочали перевірку повідомлення. Через те, що анонім не назвав конкретного місця, було обстежено усі 43 станції київського метро. У результаті багатогодинних пошуків жодних вибухонебезпечних предметів не було знайдено.

Паралельно співробітниками СБУ проводилися заходи зі встановлення особи аноніма. Ним виявився уродженець та мешканець одного з населених пунктів Долинського району Івано-Франківської області, який за попередніми  даними здійснив дзвінок з хуліганських мотивів. Реальних намірів та можливостей для вчинення злочину терористичного спрямування він не мав. Матеріали протиправної діяльності було скеровано до органів внутрішніх справ для відповідного правового реагування.

Варто наголосити, що для перевірки неправдивого телефонного повідомлення на тривалий час співробітники міліції, спеціальних служб, військовослужбовці, персонал метрополітену були відірвані від виконання прямих обов’язків, чим державі заподіяно значні збитки.

Громадяни повинні знати самі та повідомити своїх дітей, які нерідко стають авторами хибних повідомлень про замінування, що санкцією статті 259 Кримінального кодексу України, котра трактує ці дії як суспільно небезпечні, передбачено покарання не лише у вигляді значного штрафу, але й у вигляді  позбавлення волі на термін до семи років. Правоохоронці розкривають практично кожен такий злочин, після чого неодмінно настає відповідальність згідно з чинним законодавством. До того ж, зловмисник відшкодовуватиме матеріальні збитки організації чи установі.

 

Прес-група Управління СБУ в Івано-Франківській області

 

Леся, 04.02.2011 10:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини