У Коломиї будинки ледь не опинилися у воді

Середина зими, а вже є перші провісники проблем, з якими доведеться боротися навесні – підтоплення будівель. Не дивуйтеся, але майже кожен мешканець приватного сектору скаже, що маленькі потічки під час танення снігів та у дощові періоди можуть набратися нечуваної сили і наробити біди.

Недільного ранку мешканці вулиці Білоскурського, а саме будинку 12, з жахом побачили, що на подвір’ї повно води, потічок завалений кригою, а з неба ось-ось почне падати дощ. Перелякані люди куди тільки не телефонували, до кого тільки не зверталися, а допомога надійшла вже аж ближче до обіду. Але про це згодом…

Причина підтоплення

Попри будинки тече невеличкий потічок, який через льодові загати змінив течію і пішов на будинки. На одному з подвір’їв підтопило гараж, а в льохах картопля плавала у воді. Може б такої біди і не сталося, але через неправильно розташовану трубу з лініями високовольтних передач, що йде від підстанції на металозаводі до паперової фабрики через потічок, крига просто зробила корок і не пропускала ні лід, ні воду. Якби був здоровий глузд, то трубу з комунікаціями у місці потічка треба було підняти над найвищим можливим рівнем води щонайменше на 1,5-2 метри, а вона стоїть над самісінькою водою.

Хто був?

В обідню пору благання людей нарешті почули. Приїхало на місце чимало осіб. Був міський голова Ігор Слюзар, його заступник Тарас Яворський, начальник відділу управління комунальним майном Мирослав Семчук, директор Коломийського водоканалу Ігор Калиняк, депутати коломийської міської ради, працівники РЕМу та інших служб. Особливо мешканці мікрорайону  подякували за підтримку та розуміння головам фракцій у Коломийській міській раді «За зміни у Коломиї» Любомиру Глушкову та ВО «Свобода» Вікторові Кавацюку, які, незважаючи на вихідний день, дізнавшись про біду, приїхали на місце подій.

Що зробили?

Порадившись з начальниками управлінь, давши коментар телебаченню та роздавши накази, міський голова поїхав. Ті, хто залишилися, просто спостерігали за діями екскаваторів, яких приїхало аж три. Чесно кажучи, роботу виконувала під умілим керівництвом водіїв техніка. Але й тут було не все гладко: під’їзд до річки – тільки через людські подвір’я, техніка не раз буксувала, постійно доводилося переїжджати з місця на місце… та все ж цього разу біді зарадили. Кригу розбили, річище трохи почистили, вода відступила. Але чи надовго? Проблема ж лишилася…

Як запобігти?

Щоб у подальшому люди могли спокійно спати, необхідно перш за все розширити  річище потічка, зміцнити береги, підняти трубу з високовольтними лініями передач над потічком. А влітку, як запевнив нас Мирослав Семчук, РЕМ займеться переобладнанням, а також є надія, що цьогоріч Коломия отримає кошти на роботи щодо берегоукріплення з обласного бюджету. Проблемою, не лише з цим потічком, є здебільшого безглузде небажання людей вступитися метром землі заради суспільного добробуту.

Що думають люди?

Мешканці кутка з острахом дивляться на могутність природи і ще більше дивуються з байдужості влади. Люди, дивлячись на крижані брили, зі страхом думали, чого їм чекати навесні, якщо так нічого і не буде зроблено.

Говорять і про байдужість деяких людей, які не бажають розширення річища за рахунок прилеглих до їхніх будинків територій. Там, де його не дали розширити, саме й утворилася найбільша льодяна загата, а вода, минаючи таку перешкоду, потекла через подвір’я.

Підсумок

Щоб не допустити підтоплення, потрібно провести певні заходи щодо розширення річища та берегоукріплення, навчити людей не засмічувати потічки та канали.

 Коломийські ВІСТІ

Леся, 20.01.2011 10:55



Вибір редакції

Найпопулярніші новини