На Калущині зареєстровано три випадки захворювання на жовтуху

У Калуській районній санітарно-епідеміологічній станції забили тривову: у період з 28 липня по 4 серпня на Калущині зареєстровано три випадки захворювання вірусним гепатитом А (жовтухою). Лікарі-епідеміологи не відхиляють версію, що вірус гепатиту А міг потрапити до організму людей, котрі захворіли на жовтуху, під час вживання води, показники мутності якої внаслідок проливних дощів 7-8 липня були різко погіршилися і перевищували допустиму норму як в місті, так і в окремих селах району. За результатами моніторину якості питної води з міських водозабірних споруд також перевищували допустиму норму в окремі дні і її бактеріологічні показники.

 

За словами лікаря-епідеміолога райСЕС Ольги Гошовської, захворіли на вірусний гепатит А двоє дітей віком до 18 років і одна доросла людина. З уражених жовтухою осіб двоє проживають в сільській місцевості.

 

«Зареєстровані на Калущині впродовж кількох днів три випадки вірусного гепатиту А свідчать про суттєве погіршення епідемічної ситуації щодо захворюваності жовтухою. Це дуже тривожний сигнал, адже за період з січня до липня поточного року в Калуші та Калуському районі не було зареєстровано жодного випадку захворюваності на вірусний гепатит А», – наголосила Ольга Гошовська.

 

Лікар-епідеміолог Калуської райСЕС також повідомила, що вірус гепатиту А гине при температурі 100 градусів за Цельсієм. Отже, для того, щоб попепредити це захворювання, Ольга Гошовська рекомендує:

– пити тільки кип’ячену водопровідну чи криничку воду;

– молоко та молокопродукти піддавати термічній обробці;

– овочі та фрукти обдавати крутим кип’ятком;

– перед вживанням їжі та відвідуванням туалету ретельно мити руки;

– при контакті з хворим на вірусний гепатит А дотримуватися правил особистої гігієни;

– при перших ознаках хвороби (загальна слабість, в’ялість, втрата апетиту, підвищення температури тіла, головний біль, болі в правому підребер’ї, поява жовтушності на шкірі тощо) негайно звертатися до лікаря.

 

Василь Ткачук

Леся, 06.08.2010 11:23



Вибір редакції

Найпопулярніші новини