Василь Бойчук: Бізнес при владі робить владу бізнесом

Перед місцевими виборами Івано-Франківськ б’є усі рекорди, адже кандидатів на міського голову цього року тут  аж дев’ятнадцять. Кожен іде на цю посаду зі своїми цілями, обіцянками. Чого саме чекати від цих виборів, які, безперечно, стануть одними із найнапруженіших в українській історії, про проблеми міста та шляхи їх вирішення «Малакава» запитала у кандидата в мери обласного центру від партії «Батьківщина», депутата чотирьох скликань та діючого секретаря міської ради Василя Бойчкуа.

 

-  У мери Івано-Франківська ідуть багато кандидатів, від різних політичних сил. Ідуть під гаслами, які часто перегукуються. Під якими галами ідете на вибори Ви?

Я є представник політичної сили ВО «Батьківщина» і мене рекомендували від цієї сили як кандидата на міського голову. Це є велика довіра, честь і величезна відповідальність. Наше гасло – влада для громади, а не громада для влади. Ще один фундаментальний підпункт – бізнес при владі робить владу бізнесом. Тому на моїй кандидатурі зупинилися, бо все таки за ті всі роки, коли я був у представницьких органах влади, чотири скликання депутат і діючий секретар міської ради, я служив громаді. Десь так сприйняли, що я маю інтерес служити, а не правити, не використовувати владні важелі для того, щоб  вирішувати свої особисті питання, як багато інших. Отакими є наші гасла, які відрізняються від гасел інших, хто кандидує на посаду мера.

 

-   Сьогодні кандидати в мери обіцяють івано-франківцям золоті гори, якщо вони очолять місто. Деякі кандидати обіцяють, що всі бажаючі зможуть отримати дозволи на індивідуальне опалення. Яка ваша точка зору у цьому питанні. Чи можна безконтрольно видавати дозволи, і при такому розвитку подій, що чекає на теплокомуненерго?

Ми завжди глибоко займалися цим питанням. Наша фракція в міській раді відстоювала право наших мешканців на індивідуальне опалення, але є нормативні документи й постанова, яка дозволяла встановлювати індивідуальне опалення в окремих квартирах, але яка, на жаль, була змінена у 2007 році. Звідти вилучили такі поняття, як квартира, стояк, під’їзд. Залишили тільки будинок.

В нашому місті люди бажають встановлювати індивідуальне опалення. Це було якраз однією із проблем, чому ми нашого заступника Олександра Деревянка відкликали, бо він виступив категорично проти. Ми виступаємо за, але виключно у правовому полі. Якраз за ініціативи нашої фракції на сесію виносилося тричі рішення про надання  дозволу на встановлення індивідуального опалення . Було багато дискусій, але зійшлися на тому, щоб це було стояками. Інакше ні, бо є ТКЕ, яке не може нести великі збитки, адже це усе одно це лягатиме на тариф для інших мешканців. Була відновлена відповідна комісія, яка надала більше півтори тисячі дозволів. Після того прокуратура міста за поданням ТКЕ винесло протест, який зупинив дію цих рішень. На сесії ми цей протест не задовольнили, але прокуратура подала на рішення сесії в суд. Суд першої інстанції прокуратура виграла. Зараз справа знаходиться у Львові в апеляційному суді. Коли це закінчиться – невідомо. Це тривалий процес, але робота комісії блокована.

 

Казати, що от зараз я прийду , плюну на ситуацію і буду роздавати дозволи на ліво і на право, я не буду. Ми за його встановлення, але при певному порядку. Це питання потрібно  піднімати на рівні відповідного міністерства, щоб люди мали можливість встановлювати індивідуальне опалення. Це їхнє право. Але, будинком встановлювати складніше. Якби були ОСББ – все було б простіше. Саме це і є, на мою думку, однією із фундаментальних основ реформування ЖКГ.

 

-  Окремі кандидати "купують" виборців трохи дешевшою гречкою і ліками. Інші ставлять майданчики. Хтось заполонив місто своїми бордами. А чим ви будете завойовувати симпатію виборців?

Сумно про це говорити, але у нас десь повторюється феномен Києва… Але нічого безкоштовного не буває. Потім обов’язково треба буде за це розплатитися, і розплачуватися буде громада міста. Це всі прекрасно розуміють, але є частина людей, які в такому становищі знаходяться, що вони  не будуть глибоко в це все вникати. Це їм потрібно сьогодні, і вони це беруть. Тут нічого не вчиниш. Але є люди, які розуміють, що це не альтруїзм, що я вас так люблю і так хочу до влади. Потім ці кошти отримуватимуть назад. Ми не будемо нічого роздавати. Це абсурд. Це принижує гідність громади.

В нас зовсім інший підхід. Я нічого не маю проти бізнесменів – у них своя специфіка робота, яка налаштована на отримання прибутку, але при владі треба просто служити, на зарплату. І тут у нас знову відмінність від інших кандидатів – я сам не маю великих ресурсів. Моя життєва позиція – це жити по совісті й по честі. Ми не будемо нічого роздавати, а будемо працювати прозоро і чесно задля громади.

 

- З якими тезами і обіцянками ви йдете на вибори?

У нас є декілька програмних засад. Перша – міська рада має стати фундаментальною основою демократичних засад міста. Повинна бути співпраця із міським головою. Раніше цього не було. Було багато конфліктів. Міський голова десь намагався підпорядкувати раду собі, перетворити її на формальний орган. На моє переконання, місцеве самоврядування треба наповнити реальним змістом.

Наше місто унікальне – у нас панує українська мова культура, ментальність і ми повинні стояти на захисті цієї цивілізаційної сутності. Наші громадяни мають мати можливість вчитися в україномовних вузах, розмовляти рідною мовою в рідному місті. За це ми повинні боротися.

Що ще хочеться сказати - оцінкою ефективності міської влади має бути стан комунальної галузі і наповнення дохідної частини бюджету й ефективне та прозоре їх використання. Коли влада говорить про відкриття якогось маркету, то вона до цього відношення не має. Комунальні підприємства міста – ось чим вона має хвалитися. А хвалитися немає чим, бо практично усі вони є банкротами…

Земля – мають бути прозорі аукціони. Тут повинні бути створені усі механізми. Це також основа діяльності міського голови. Якщо цього нема – то значить просто дерибанять. Я можу підтвердити, що дуже багато землі за цю каденцію було просто роздано. Не треба навіть нагадувати про знаменитий 31 гектар…

Також важливою для міста є і тарифна політика. Ми вважаємо, що вона повинна бути тісно пов’язана із реформуванням ЖКГ. Не можна просто так їх піднімати. Тариф може зростати, але і якість послуг теж.

Також хочу виділити розвиток освіти, охорони здоров’я, спорту. Я вважаю, що фінансування цих сфер має бути більшим за нормативи, а це вже залежить від влади.Також треба створити належні умови для розвитку малого та середнього бізнесу, який є основою всього. Це гарантія розвитку міста.

Будівництво має проводитися за місцевими правилами забудови із громадськими слуханнями. Ми повинні зупинити цю хаотичну забудову. Прикро, що місто до тепер не має своїх меж… Це питання також ми обов’язково вирішимо, навіть спільно із обласною владою.

Стан громадського порядку має бути на щоденному контролі міської влади. Влада зобов’язана повернутися до  вирішення проблем злочинності, алкоголізму. Проживання в нашому місті повинно бути комфортним та безпечним. Потрібно більше займатися профілактикою, а не виловлюванням уже, власне, злочинців.

 

- Як ви вважаєте, чи будуть вибори в Івано-Франківську чесними, чи можливе використання адмінресурсу?

Ми розуміємо, що вибори ці навряд будуть чесними, тому, що всі бачать, в яких вони умовах проходять. У нас в місті ще якось спокійно, але те, що відбувається по всій Україні – це жах. Я не можу знайти аналогії навіть за 20 років незалежності країни.

Сам закон не є демократичним. Він створив відразу більшість, якої по суті зараз, по закону нема. Іде абсурд за абсурдом. Йде просто боротьба за владу. Не заради якихось реформ, а зарази збільшення повноважень і влади, а там уже як карта ляже.

Щодо адмінресурсу… Як і де відкривається Центр надання адміністративних послуг? Зробили подію українського масштабу, а це звичайний робочий момент. Це є звичайна подія, яка до того ж мала відбутися у грудні 2006 року. Це все рівно, коли вчитель приходить на роботу й перерізає стрічку. Тут треба критично спитати, а чому він не був відкритий до сьогодні? Це передвиборчий хід. Це тиск на виборця і я цього не вітаю.

Гарантією, що ці вибори не будуть сфальшовані має бути велика явка виборців. Ви повинні захистити свій голос, своє місто. Обов’язково прийдіть на вибори. Не дайте владі відчути, що народ боїться.

 

-  Ви людина не стороння, ви є секретарем міської ради, багато знаєте. Чи так у нас в місті все добре, дороги ремонтуються, лікарні фінансуються, економіка розвивається і т.д як говорить Віктор Анушкевичус?

Місто зараз має багато проблем – це і використання бюджетних коштів і використання міської землі, якої залишилося мало. Про «Теплокомуненрго» навіть нема що говорити.

За дороги також усі знають, скільки було про це дискусій за останній рік. Усі добре пам’ятають «ВОСТОК-2006» і те, що завдяки нам не було допущено цю фірму до ремонту наших доріг. Пройшов тендер і його виграла наша, Івано-Франківська фірма.

Велика проблема – це стосунки із міською радою. Вже в кінці вони нормалізувалися, але це не є заслуга міського голови, а заслуга позиції фракції БЮТ, з якою мер в кінці кінців змирився.


-  Першочергові кроки міського голови Івано-Франківська Василя Бойчука

Для початку треба прийняти присягу, сформувати виконком, відповідні комісії, запустити в роботу міську раду і потім сідати й дивитися по всіх галузях, який ми отримали спадок.


- Яким рисами повинен володіти ідеальний міський голова?

Він повинен бути порядним та досвідченим передусім. Досвід є дуже важливий, бо місто то є дуже складна система, яку треба розуміти.

Людина має бути авторитетна та патріотичною. Ця людина не має боятися висловлювати свою позицію… Не ховатися за плечі. Якщо є біда, то так і сказати. І чітко стояти на своїх позиціях. Не уникати відповідальності. Мер має бути здатен на самопожертву і відчуваючи, що не може справитися зі своїми обов’язками він повинен піти, а не триматися за крісло.

 

-  За скільки часу реально навести в місті порядок, і чи реально взагалі. От наприклад чинний мер заявив, що якщо кандидат обіцяє відремонтувати дороги, то не вірте йому. То що в місті не реально відремонтувати всі дороги?

Я не думаю, що усі проблеми міста можна вирішити за чотири роки. Проблеми будуть завжди. Питання в тому, якими вони будуть? Є проблеми, які ми можемо вирішити й піти дальше, а є такі, що через нашу безгосподарність будуть повторюватися із року в рік. Якщо кожен буде робити свою роботу якісно, то все буде гаразд.

 

Леся, 18.10.2010 14:05



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини