Калуським ветеранам курорт тільки сниться

  Учасники Великої Вітчизняної війни Калуша обурені з приводу того, що лікарі Калуської міської поліклініки не видають особам, котрим виповнилося 80 років, довідки для пред’явлення їх в управління праці та соціального захисту населення, щоб отримати путівку в санаторій.

Хоча відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», інваліди та ветерани війни мають право на одержання путівки до санаторно-курортних установ чи будинків відпочинку через установи праці та соціального захисту населення. Фінансує це оздоровлення держава. Інваліди війни можуть отримувати такі путівки щороку, учасники війни – один раз на два роки.

Якщо інваліди чи учасники війни оздоровлювалися за власні кошти, то вони можуть одержати грошову компенсацію за це. Але виплата цієї компенсації може бути проведена тільки тоді, коли людина перебуває на обліку для одержання путівки. Щоб стати на цей облік, потрібно подати в органи соціального захисту населення медичну довідку за формою № 070/у. У цьому документі зазначається термін його дії, діагноз, курорт, на який рекомендовано направити, його профіль та навіть період року, коли рекомендовано проходити оздоровче лікування. Слід також зазначити, що така довідка дійсна лише півроку, тому її потрібно періодично поновлювати.

Як стверджує калуський ветеран Іван Титанич, цього року в поліклініці він не може отримати таку довідку, хоча два роки тому він її, а потім і путівку у санаторій, що знаходиться у Люблені Великому (Львівська область), отримав.

"Таких як я багато, – зі сльозами на очах розповідає Іван Титанич. – Деякі літні люди виходять із кабінету заступника головного лікаря з медичної експертизи Наталії Дригіної плачучи. Там нам заявляють, що таким старим дідам не можуть дати довідку, бо ми ще можемо померти на курорті, а тоді їм за це відповідати. Через те, що я не можу отримати цей папірець, мене зняли з черги на отримання путівки. Якщо мені не можна, наприклад, їхати в Трускавець чи Моршин, то ще є санаторії в Івано-Франківській області. Не із слухів знаю, що добитися такої довідки, а потім і путівки щастить лише тим, хто має наполегливих онуків чи дітей, які знають всі закони".

Наталія Дригіна, коментуючи цю ситуацію, зазначила, що, окрім неї, довідку визначеної форми підписує дільничний терапевт та заввідділом.

"Скеровуючи людину у той чи інший профільний санаторій, лікарі вивчають, чи нема в неї протипоказань до перебування там, – пояснює Наталія Миколаївна. – Бо здравниця може, наприклад, спеціалізуватися на лікуванні серцево-судинних захворювань, але мати протипоказання до інших хвороб. Тому, видаючи довідку, лікарі зазначають, що не можна проходити ряд процедур. Саме з цієї причини трапляються випадки, коли в направлені на санаторне лікування ми можемо відмовити й 30-40-літнім пацієнтам, не говорячи вже про 80-90-річних. Буває й таке, що такі старі діди вмирають на курортах. Медики та працівники соцзахисту можуть мати проблеми з керівництвом санаторію, якщо там виявлять, що вони направили людину, якій протипоказано таке лікування".

Говорячи про осіб, яким виповнилося 80 років, слід зазначити, що ми їм видаємо документ, що людина потребує стороннього догляду. А якщо вона з опікуном чи доглядальником захоче їхати на оздоровлення, то нам можна скеровувати їх лише в спеціалізовані заклади.

За словами начальника управління праці та соціального захисту населення Калуської міськради Любові Федоришин, за шість місяців цього року через управління на санаторно-курортне лікування ветеранам війни та інвалідам І групи було видано 55 путівок. Також вона наголосила, що без наявності довідки потрібної форми узяти людину на облік на отримання путівки працівники управління не можуть, як і не мають повноважень впливати на медиків, які їх видають.

Цей рік оголошено роком ветеранів Великої Вітчизняної війни. Під час заходів із святкування 65-ої річниці Перемоги посадовці різних рівнів заявляли про підтримку та допомогу ветеранам у вирішенні різних питань. Але про яку допомогу можна говорити, якщо ці люди через отаку паперову тяганину навіть оздоровитися не можуть? їхні інтереси мав би захищати Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соцзахисту», але не все, що там задеклароване, сьогодні виконується. Держава з одного боку нібито і передбачила санаторно-курортне лікування таких людей, але хворих на ті курорти не пускають.




Віра Любинець

Леся, 03.08.2010 18:02



Вибір редакції

Найпопулярніші новини