Слід збільшити повноваження місцевої влади, щоб збільшити її вплив на процеси, які відбувають в громаді — Вінський

Треба ліквідувати районні адміністрації та сільські ради. Це буде першою цеглиною в майбутню адмінреформу.

Про це вчора на прес-конференції розповів голова партії «Народна влада» Йосип Вінський.

«Тема місцевого самоврядування на даний час є серйозно недооціненою в політикумі, — вважає Йосип Вінський, — Уже котрий рік точаться розмови, але до конкретних дій не доходить. Перша помилка - це те, що місцеве самоврядування недостатньо прописано в Конституції. Якщо, приміром, взяти розділ присвячений Президенту та розділ, присвячений місцевому самоврядування, то пропорція буде 10 до 1 не на користь самоврядування. Хоча Президент один, а місцевої влади дуже багато».

Йосип Вінський переконаний, що зараз влада чинить спроби тиску на місцеве самоврядування через адмінмеханізми.

«Щоб уникнути таких спроб, слід ліквідувати райдержадміністрації та сільські ради, які є пережитком. Зараз в них немає жодної потреби, — каже Йосип Вінський, — Потім слід збільшити повноваження місцевої влади та поставити на новий рівень кадрові питання, щоб збільшити вплив цієї місцевої влади на процеси, які відбувають в громаді».

За словами Йосипа Вінського, слід збільшити інструмент прямої демократії для народу.

«Приклад - навіть суддів на місцях обиратимуть люди. Чесно, демократично, — говорить екс-міністр, — Також нам необхідно розробити чіткий та простий механізм місцевого самоврядування, який дасть змогу жорсткіше контролювати владу громаді. Зібрали 10 % підписів від громади й за 30 днів автоматично оголошуються вибори. Людина, яка не компетентно виконувала свої обов’язки, на думку народу, буде знята, а на її місце прийде інша. Оце все - найперші та ключові позиції адмінреформи».

old_editor, 24.06.2010 18:10



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини