Міністерство ЖКГ і ПРООН розглядають питання підняття тарифів на вивіз сміття

З метою подолання проблеми поводження з твердими побутовими відходами у Івано-Франківську відбувся круглий стіл за організацією одного з проектів ПРООН. Питання фінансового забезпечення взяла на себе Швейцарська Конфедерація, яка стала членом делегації у вивченні досвіду щодо реалізації твердих побутових відходів в деяких містах України, зокрема Калуші та Івано-Франківську.

Як зазначила старший програмний менеджер ПРООН Оксана Реміга, в Україні спостерігається досить неякісна утилізація твердих побутових відходів, що призводить до забруднення навколишнього середовища.

Основною метою круглого столу було донести до влади міст, що для покращення роботи по переробці твердих побутових відходів необхідно забезпечити високий рівень сортування сміття та переглянути цінову політику по даному питанню.

«В Україні за 2009 рік утворилося більше 50 мільйонів кубометрів твердих побутових відходів, що становить близько 12 мільйонів тонн. При цьому, повторну переробку проходять лише 3 %, інші відправляються на сміттєзвалища. Щодо сміттєзвалищ в країні, то 6 % з них переповнені, а 22 % не відповідають нормам екологічної безпеки», — розповіла Людмила Дорошук, начальник відділу комунального обслуговування Міністерства з питань ЖКГ.

На круглому столі було зауважено, що проблема переробки побутових відходів пов`язана зі слабкою ціновою політикою у країні.

Так, оплата за вивіз побутових відходів в Україні становить 29 гривень за кубометр. При цьому, учасники круглого столу кращим прикладом для України ставлять такі країни як Італія (200 грн/м3), Данія і Швеція (180 грн/м3).

Слід зауважити, що рівень економічного розвитку цих країн значно переважає український, що ставить під сумнів можливість такого прирівнювання.

old_editor, 27.05.2010 20:41



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини