Тепер університети не завищуватимуть, а занижуватимуть свій прохідний бал, адже їм потрібно заповнити свою ліцензію — вузи

Нагадаємо, що ще минулого року університети мали право піднімати свій прохідний бал для абітурієнтів. На сьогодні це право зберігається за ними. Але паралельно Міністерство освіти встановило ще одне правило.

Згідно останніх змін щодо умов прийому до вишів, МОН надано право вищому навчальному закладу допускати до участі у конкурсі абітурієнтів із сертифікатом, кількість балів якого з непрофільних предметів нижче 124 балів, за умови, якщо кількість балів з профільних предметів становить не нижче 170 балів з кожного предмета.

Таке рішення зустріло двояку позицію з боку представників навчальних закладів.

На думку проректора університету «Нафти і газу» Федора Козака, прохідний бал до вишів необхідно підняти, що автоматично вирішить питання надлишковості вузів та освіченості вступників.

«За статистичними даними, 85 % випускників щорічно вступають до університетів та інститутів, при тому, що половина з них непридатна для навчання у вищих навчальних закладах. До того ж, у нас гостро стоїть питання надлишковості вузів. Їх відкривають де завгодно й хто завгодно», - зауважив Федір Козак.

Дещо з іншої позиції до питання підняття прохідного балу підійшов викладач Прикарпатського університету Віталій Скоморовський. Він акцентував увагу на залежності вишів від умов, які диктує держава.

«Сьогодні ВНЗ поставлені в умови виживання, тому лише одиниці захочуть піднімати мінімальний прохідний бал. Більшість університетів не підуть на це, адже їм потрібно заповнити свою ліцензію», — пояснив Віталій Скоморовський.

При цьому, усі представники університетів наголосили на тому, що хочуть, щоб до їх навчальних закладів йшли кращі випускники шкіл.

old_editor, 28.04.2010 21:32



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини