Працелюбність українців може призвести до залежності від роботи та вкоротити віку. Державі така залежність вигідна — психолог

Українці є однією з найбільш працюючих націй — так стверджують як українські, так і світові дослідники рівня працездатності людини. У той же час психологи не вважають це заслугою, а, навпаки, руйнуючою залежністю.

Як відомо, українці, окрім своїх професійних обов`язків, залюбки перебирають на себе справи своїх колег. Загострюється надмірна працелюбність й перед святами, коли українки по кілька діб, повернувшись з роботи, готуються до святкувань. Психологи стверджують, що така перевантаженість може викликати психологічну залежність від роботи, тобто, трудоголізм.

«Це хвороба, своєрідна залежність, яку за своєю силою може прирівнятися до алкогольної, хоча є прийнята суспільством. Трудоголізм часто виникає у людей, які прагнуть позбутися відчуття провини. Така хвороба нашій державі є вигідна, оскільки можна отримати великий об`єм роботи за низьку оплату», — каже психолог Наталя Мухітдінова.

За її словами, якщо людина починає усвідомлювати, що вона перепрацьовує, то найкраще саме у цей момент найти для себе час й звернутися до спеціаліста. Трудоголізмом може захворіти лише та людина, яка схильна до залежностей. Такий хворий постійно відчуває, що щось недоробив, що впливає й на його здоров`я.

«Така залежність може укоротити віку, — переконує Наталя Мухітдінова. — Надмірне перевантаження у роботі може викликати серцеву недостатність, спровокувати постійні головні болі. Як наслідок – інсульт».

old_editor, 16.04.2010 17:24



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини