Табачник не хоче, щоб підручник з історії виховував патріотів. Це лише слова, які не знайдуть підтримки серед науковці — Уварова

У одному зі своїх інтерв`ю міністр освіти Дмитро Табачник наголосив, що підручник з історії повинен відійти від етнічного підходу й будуватися на принципі «людина в центрі».

Як вважають історики, такий метод більш характерний для психології людини, а не для історії людства.

«Один з філософів сказав: «Я знаю одну науку. Це історія. Історія людства. Історія природи». Тобто, ми залежні від того, що відбувається у світі. Коли сталося виверження Везувію, як наслідок, був знищений Помпей. Тут поєдналися ці дві історії. Як можливо цю подію розділити? Так, історія - це людина, але ж людина - це частина соціуму», — пояснює історик за фахом, заступник начальника управління освіти в місті Світлана Уварова.

За її словами, історія базується на причинно-наслідкових зв`язках, які поєднують історичну подію з історичними постатями та датами. Будь-який з перелічених факторів не можливо виокремити від інших.

«Заяви міністра освіти - це лише слова, які швидше за все не знайдуть підтримки серед суспільства, вчителів, науковців. Крім того, звідки пан Табачник візьме мільярди на те, щоб перевидати усі підручники з історії?», — каже Світлана Уварова.

Тієї ж думки дотримуються й психологи, які переконані, що така позиція міністра - це прямий шлях до тоталітаризму.

«Якщо розглядати війну, як зло для людини, якого потрібно сторонитися, то вийде, що у випадку війни ми всі будемо ховатися, а хто буде захищати. Такий підхід неправильний. Людина, розібравшись у причині війни, швидше прийде до гуманних висновків, як зосередившись на тому, що війна - це зло», — каже психолог Наталя Мухітдінова.



За словами психолога, перейшовши на рівень підручника, який пропонує Табачник, це швидше стане предметом «психологія історичної постаті», а не «історія України».

old_editor, 15.04.2010 17:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини