Кадрові призначення уряду

У новому уряді Івана Васюника, який займався питаннями Євро 2012, змінив відомий бізнесмен і соратник Рината Ахметова Борис Колесніков. З першого дня новий віце-прем`єр активно включився в роботу. Його поїздка до Львова одразу показала налаштованість на серйозні зміни. На відміну від його попередника, при якому постійно панувала невизначеність, Борис Вікторович почав усе і усіх розкладати на свої місця. Можуть бути різні думки про зміну генпідрядника на будівництві стадіону та злітно-посадкової смуги аеропорту "Львів", оскільки це місце зайняла донецька компанія "Альтком", але тепер чітко зрозуміло хто буде особисто відповідальним за будівництво. Про плюси і мінуси такої зміни можна буде говорити дещо згодом, але фактом є те, що робота таки ведеться. Також варто згадати заяву Бориса Колеснікова в Харкові, де, не зважаючи на партійну близькість з керівництвом міста, було зроблено досить жорстку заяву про місцеві автомобільні шляхи.

Якщо говорити про економічний блок уряду, то тут не все так зрозуміло. Одночасне призначення Василя Цушка міністром економіки і Сергія Тігіпка віце-прем`єром з економічних питань відразу викликало здивування. А зміна керівництва комітету з регуляторної політики і підприємництва та комісії з регулювання ринків фінансових послуг на Михайла Бродського і Василя Волгу відповідно, взагалі виглядала ударом по бронзовому призеру президентських перегонів. І хоча на даний час тільки ведуться розмови про міфічні майбутні реформи, але кроком в перед уже можна назвати принцип надання мовчазної згоди, який зменшує можливість тиску чиновників при відкритті бізнесу.

Найбільший же резонанс викликали призначення гуманітарного блоку. Так ще під час призначення уряду у Верховній Раді велике незадоволення депутатів і громадськості зустріло нового міністра освіти і науки Дмитра Табачника. Не буду зупинятися на його історичних і політичних поглядах, але і його плани по реформі освіти у більшої частини населення викликають незадоволення й обурення. Кількість студентських акцій проти такого міністра уже важко полічити. Була також і спроба парламентської опозиці звільнити Дмитра Табачника, яка з тріском порвалилася. І якщо спочатку оптимісти покладали надії на гуманітарного віце-прем`єра Володимира Семиноженка, то після його заяви про союз з Росією та Білорусією розпочалися спори хто з цих посадовців може бути більшим злом для України і її освіти. А зроблені кроки щодо відміни державного іспиту з української мови для бакалаврів, переклад завдань ЗНО на мови нацменшин і введення нових умов вступу до ВНЗ все більше спонукають молодь до акцій протесту. Є великі шанси, що конфлікт буде з кожним днем загострюватись і приведе до блокування опозицією трибуни Верховної Ради до повної зміни гуманітарного блоку уряду.

Основним мінусом для держави і проблемою для президента Віктора Януковича зараз являється зміна гуманітарної політики, де з одного боку він не може звільнити Табачника і Семиноженка як близьких саме до себе, а не до груп в Партії Регіонів людей, і з другого боку не може їх залишати на посадах, бо це приведе до колосального політичного конфлікту.

політолог

Володимир Джигіта

для www.malakava.com

old_editor, 06.04.2010 15:03



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини