У нічних клубах потурають розпусті чи пропонують змістовний відпочинок?

Коли у Калуші стали з’являтися зразки західної культури клубного відпочинку, ставлення до них з боку населення було неоднозначним. «Добрі справи вночі не робляться», – говорили критики. І пояснювали: в подібних нічних закладах в основному збираються любителі хильнути, «зняти» дівчат, пики набити та наркотиками побавитися. Сьогодні, коли нічні клуби живуть за певними правилами, за якими відбирають клієнтів, розважають їх, у багатьох змінилася думка. Адже у таких закладах відпочивають не лише «малолітки» чи «крутелики», а й солідні люди, серед яких – бізнесмени, посадовці.

Слід зазначити, що умови входу в клуб формують контингент відвідувачів, а тому фільтруванню гостей нічного закладу сьогодні відводиться чи не головна роль. Наприклад, однією з умов входу до клубу є не лише тверезий стан гостя, а й його доброзичливість та зовнішній вигляд. Охоронці закладу мають право оглянути бажаючого відпочити в нічному клубі металошукачем, перевірити вміст сумочки або й взагалі не впустити того, хто їм не подобається, не пояснивши причини.

Існують правила і щодо одягу, наприклад, спортивний дрес-код у клубах недоречний. Повинні приділяти власники клубу значну увагу безпеці відвідувачів, адже це одна з головних запорук успіху закладу та його репутації. А ще від інших відпочинкових закладів нічні клуби вирізняються тим, що вони повинні працювати лише вночі, мати танцмайданчик, «чіл-аут» – місце, де можна відпочити від музики, широкий асортимент напоїв у барі та спеціалізований персонал – ді-джеїв, пі-джеїв, охоронців, ведучих тощо.

У Калуші закладів, які себе називають нічними клубами, небагато. Деякі з них, як ось «Аврора», вже втратили свою популярність. Туди, кажуть, ходять лише ті, хто не готовий за свій відпочинок викласти 30-50 гривень за вхід і приблизно 100 гривень залишити в барі.

Щоправда, останнім часом у Калуші відкрилися нові заклади для відпочинку. Зокрема, дискотеки у вихідні проводяться у «Вежі». А з початку року широко рекламує свою роботу нічний клуб, про якого й піде мова далі, з незвичною назвою «Вінтаж».

Як зазначає його адміністратор Костянтин Гальчій, цей заклад відповідає всім критеріям нічного клубу. Сюди не пускають людей віком до 20 років, напідпитку чи в стані наркотичного сп’яніння, а також агресивно налаштованих. Стежать охоронці й за зовнішнім виглядом відвідувачів нічного клубу. У кросівках та в спортивному одязі сюди точно не пустять.

Програми вечорів та музика, яка звучить у "Вінтажі", за словами Костянтина, залежить від дня тижня та контингенту відвідувачів. Наприклад, якщо у залах, а їх є три (один з них – для некурящих) збирається більшість тих, кому за 30 чи 40 років, то пропонується музика, яка до вподоби саме цим людям. Наприклад, по п’ятницях («Вінтаж» працює у п’ятницю, суботу та неділю) тут відпочивають в основному люди, які займають у місті високі посади. Для них звучить музика 80-х років, інколи так звана попса. А по-суботах тут збирається більше молоді, для якої «крутять» музичні твори закордонних виконавців.

Ціна за вхід кожного дня також різна. У неділю всі дівчата сюди можуть пройти безкоштовно, а з чоловіків цього дня справляють по 20 грн., якщо вони прийшли до 23 години, та по 40 грн., якщо клуб відвідали ближче до опівночі. У суботу адміністрація клубу, як правило, готує для своїх відвідувачів різноманітні шоу-програми, а тому й вхід стає дорожчим – від 40 грн.

Щодо самих шоу-програм, то вони викликають різні думки в калушан. Так, шукачів яскравих вражень працівники «Вінтажу» заманюють до себе стриптиз- та еротичними програмами, виступами двійників таких популярних зірок шоу-бізнесу, як Вєрка Сердючка та ін.

– У своїй роботі ми переймаємо досвід наших знайомих, які є власниками нічних клубів в Івано-Франківську, Львові, – приєднується до розмови Роман Ломиш, який відповідає за музичне та світлове оформлення закладу. – Але ми практикуємо не лише нічні вечірки чи корпоративні свята, а й своєрідні святкові дійства для дітей. Спробували ми проводити й вечори для школярів старших класів. Організовували для них дискотеку, яка тривала від 16-ої до 18-ої години. Але вони навіть за умови, що вхід коштував 15 гривень, не зацікавилися цим. Бо, як зізнавалися нам деякі хлопці та дівчата, їм не цікаво вдень ходити на дискотеку.

Спробували ми провести захід, на який могли прийти батьки з малими дітьми. Зібралося тоді десь 170 осіб. Для них ми організували стіл з легкими закусками, коктейлями. Батьки відпочивали, спілкувалися, а діти танцювали, бігали. Йдучи додому, вони нам дякували. Плануємо продовжувати практику таких вечорів.

Нещодавно в Інтернет-форумі «Вечірній Калуш» проводилося опитування калушан з приводу того, який заклад нічного відпочинку вони відвідують? 62% опитаних відповіли, що відпочивають у «Вежі», «Аврору» відвідує 6% опитаних, а «Вінтаж» – 12%. 19% людей, які погодилися дати відповідь, сказали, що не відвідують жоден з таких закладів.

Щоб з’ясувати, що думають окремі калушани про роботу місцевих нічних закладів, я спробувала провести й своє маленьке опитування. Ось що відповіли ті, з ким довелося поспілкуватися.

Антоніна Попадюк, начальник управління культури Калуської міської ради:

– Я вважаю, що нічні клуби розважального типу, де звучить гарна музика, проводяться цікаві розважальні програми, повинні бути. Є люди, які потребують відпочинку після робочого дня чи тижня, а комусь треба десь поспілкуватися. Але нічні клуби повинні дотримуватися порядку, культури, а не перетворюватися в заклади, в яких споюють, розбещують молодь. У Калуші нічні заклади, де працюють з дотриманням цих вимог, є.

Але я проти того, щоб там мали місце такі шоу, де танцюють стриптиз, еротичні танці. Таке допустиме лише в закладах закритого типу чи на корпоративних вечорах, де збирається публіка певних уподобань.

Роман К., студент:

– Мені доводилося побувати в багатьох нічних клубах і не лише калуських. Я б виокремив два місцеві заклади клубного відпочинку – «Вінтаж» та «Вежа». Щодо «Вінтажу», який відкрився у січні цього року, то там мені поки що подобається. Нормальне світлове оформлення, музика. Непоганий контингент відвідувачів, що, наприклад, не скажеш про «Аврору». Нещодавно туди зайшов, то там тусувалися лише малолітки напідпитку. Але й в «Вінтажі» є свої мінуси. Про них казати не буду, лише зазначу, що вхід дорогий.

Костянтин, працівник управління праці та соціального захисту населення:



– Нічого поганого я у відкритті такого закладу, як «Вінтаж», не бачу. Це цілком пристойний, культурний заклад. Гарна музика, яка подобається всім. Відвідувачі, які сюди приходять, бувають різного віку та соціального статусу, але поводять себе доволі виховано, культурно. Щоправда, ціни там трохи кусаються, бо вони такі, як і в клубах Івано-Франківська, Львова.

Запам’ятався мені захід, на який могли прийти батьки з дітьми. Проходив він вдень, з 15-ої до 18-ої години. Малеча собі розважалася, а дорослі спілкувалися, пили коктейлі, соки.



Володимир, працівник приватного підприємства:


– Вважаю, що нічні клуби не потрібні. Вони розбещують молодь. Відпочити можна, слухаючи концерт класичної музики чи переглядаючи гарний фільм. Хоча, на жаль, у Калуші немає ні кінотеатру, ні закладу, де б концерти класичної музики організовували. Але багато моїх знайомих їздять у Івано-Франківськ. Я б краще пішов у ресторан, де грає жива музика, ніж дивитися в нічному клубі на те, як роздягаються дівчата.

А ще мене насторожує сама назва закладу – "Вінтаж". Наскільки я знаю, є такий наркотик вінт. Може там і цей "вінт" розповсюджують?

Віра Любинець

old_editor, 19.03.2010 13:39



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини