Вирішити проблему бродячих тварин допоможе їхня стерилізація та людське розуміння

Бездомні тварини у місті – проблема, над вирішенням якої працюють науковці у багатьох країнах. Головна мета їхніх зусиль – зробити безпечнішим співіснування людини із бездомними тваринами через зменшення їх чисельності на вулицях міст гуманним способом.

На те, що зграї бездомних тварин, особливо собак, створюють дискомфорт мешканцям нашого міста, навіюють на них страх, калушани, як стверджує заступник голови Калуської громадської організації з захисту прав тварин «Захист» Тамара Колос, скаржаться чи не щодня. На вулиці скоро потепліє й слід чекати, що ця проблема ще більше загостриться, бо почнуться так звані собачі весілля. Відлов чи відстрілювання бродячих тварин, на думку членів організації захисту прав тварин, призводять лише до того, що за деякий час на їхні місця приходять інші, а гроші, передбачені на знищення тварин, будуть викинуті на вітер.

– Одним із кроків, що ведуть до скорочення чисельності безпритульних тварин, є будівництво притулку для бездомних псів та котів, – зазначає Тамара Колос. – Але мета заснування притулку – це не просто збирати всіх бродячих тварин і доставляти їх у якесь певне місце. Головна мета полягає у зміні ставлення суспільства до проблеми. Сьогодні нам треба навчитися думати інакше. Бачити в бездомних тваринах не ворога, а сусіда.

В усіх цивілізованих країнах світу сьогодні відмовляються від такої неефективної боротьби з безпритульними тваринами, як їх знищення. Більш ефективний і до того ж гуманний спосіб – це стерилізація. Коли стерилізована тварина повертається в ареал свого звичного проживання, вона захищатиме свою територію і не дозволить іншим зайняти її місце. Крім того, стерилізовані тварини неагресивні, оскільки агресія пробуджується статевими інстинктами. Але стерилізація мусить бути комплексною і поступово охопити всіх собак та котів міста. Однак тварин у місті одразу не поменшає. Результат буде очевидним через 2-3 роки.

Однак біда в тому, що коштів на проведення стерилізації ні в представників громадської організації, ні в міської влади немає.

Щоправда, складати рук через брак коштів калуські захисники тварин не збираються, вони організовують різноманітні акції зі збору коштів та інші заходи, які покликані звернути увагу громади міста до цієї проблеми. Наприкінці минулого року в декількох зоомагазинах Калуша були розміщені скриньки, в які можна було вкинути пожертвування для бездомних тварин, однак зібрати вдалося копійки. Не була достатньо підтримана калушанами й аналогічна акція, яку ініціювала міська влада.

Протягом грудня минулого року в декількох магазинах, супермаркетах міста стояли скриньки для збору коштів, які планувалося скерувати для будівництва притулку для бездомних тварин. Зібрали тоді теж небагато. Частину коштів КП «Екосервіс» передав калуським захисникам тварин, які за них закупили спеціальні уколи для самок. Ці ін’єкції вводилися для того, щоб самки не «гуляли». На решту коштів, що залишилися від акції, також закуплять такі уколи і колотимуть собак тепер, адже ін’єкція діє тільки 6 місяців.

Саме такі гуманні методи боротьби з бродячими тваринами, за словами Т. Колос, використовують в Одесі. Вилов із подальшим убиванням не зміг змінити ситуацію у цьому курортному місті, оскільки щоразу вільне місце біля "годівниці" дає змогу вижити більшій кількості цуценят. Щоб вирішити проблему, доброчинний заклад "Притулок для захисту й допомоги бездомним тваринам" за підтримки німецької Спілки Захисту тварин у 2005 році збудував тут Центр стерилізації і вакцинації тварин. Завдяки йому вже понад 10 тис. здорових, щеплених, неагресивних і стерилізованих тварин повернулися в колишнє середовище проживання й нікому сьогодні не заважають.

Щоб створити схожий притулок у Калуші, як стверджує Тамара Богданівна, необхідно мінімум 120 тисяч гривень. Але назвати точну цифру зараз важко, оскільки ще не вирішено питання, де саме його можна буде розмістити. В управлінні ЖКГ калуської міської ради запропонували спорудити такий притулок на території колишнього заводу калійних добрив. Планується, що такий притулок буде розрахований на 50-80 тварин. Триматимуть там в основному цуценят та поранених тварин, яким після стерилізації і вакцинації підшуковуватимуть господарів. Інших же бездомних тварин лише стерилізуватимуть. Але Тамара Богданівна вкотре наголосила, що функціонування притулку залежатиме тільки від наявності коштів, адже тут постійно мають працювати ветеринарний лікар і люди, які доглядатимуть за тваринами.

Епідеміологи стурбовані ситуацією щодо укусів тваринами

Як повідомила епідеміолог Калуської райСЕС Мирослава Гуменяк, з початку цього року на Калущині покусів від тварини зазнали 20 осіб, 6 з яких змушені були пройти профілактичний курс лікування від сказу. Але цікавим є інший факт. У селах Калуського району всіх десятьох осіб покусали саме їхні домашні улюбленці. У Калуші ж зареєстровано 5 укусів домашніми тваринами та 5 бродячими.

Загалом, як зізнається Мирослава Михайлівна, щороку від укусів тварин у нашому районі потерпає понад 200 осіб, а в Івано-Франківській області – понад 2000 осіб. Минулого року, приміром, було зареєстровано на Калущині 206 випадків укусів тваринами, з них 172 домашніми та 34 бездомними. 36 осіб (17,5% від загальної кількості покусаних) отримали щеплення проти сказу. Це, за словами співрозмовниці, дуже багато. Калуський район в цьому плані обігнав навіть область (12%). Тривожить і те, що минулого року в селах району було задокументовано й 56 випадків укусів тваринами дітей віком до 14 років.

Що спричиняє таку невтішну статистику щодо укусів домашніми тваринами? На думку Мирослави Гуменяк, це недотримання правил утримання домашніх тварин, за порушення яких, до речі, існує адміністративна відповідальність. Мають право штрафувати епідеміологи та ветеринари міста й керівників підприємств, організацій та закладів Калуша та Калуського району, які недотримуються правил утримання свійських непродуктивних тварин. Наприклад, якщо керівники школи чи дитячого садка побачили на подвір’ї закладу бродячу тварину, вони зобов’язані повідомити про це працівників КП «Екосервіс».

Світові організації погрожують українцям за їхню жорстокість у поводженні з тваринами

Швейцарські захисники тварин мають намір почати широку інформаційну кампанію, скеровану на боротьбу з жорстоким поводженням з тваринами в Україні. Зокрема, вони збираються чинити тиск на УЄФА у зв’язку з проведенням в україні Євро-2012, а також звернутися до впливових громадських діячів з проханням вплинути на українську владу.

Зокрема, зоозахисники з організації «SOS Schats» в листі, адресованому міністрові охорони навколишнього природного середовища України, заявили, що "населення Швейцарії (політики, віп-персони, журналісти, артисти, захисники тварин і довкілля) звертаються до вас із проханням зупинити цинічне знищення тварин у вашій країні. Ми інформуємо населення і віп-персон Німеччини, Франції, Великобританії, США та інших країн про ситуацію з тваринами у вашій країні. Ми продовжуємо тиснути на УЄФА, вимагаючи, щоб вони довели нашу стурбованість до керівництва вашої країни».

Але далеко не всіх наших громадян цікавить проблема гуманного ставлення до тварин. Дехто висловлюється за те, щоб їх відстрілювали. І як результат, в таких спосіб тварин знищують на очах у дітей та інших людей, які боляче можуть сприйняти побачене.

Наприкінці січня 2010 року Верховна Рада України посилила відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, встановивши за знущання над ними чи втілення дій, які призвели до мук, каліцтва чи смерті тварини, штраф у сумі від 9-ти до 21-го неоподаткованого мінімуму доходів громадян.

А у січні цього року мешканця Сумської області засудили до чотирьох місяців арешту за те, що він ледве не забив до смерті свого домашнього улюбленця. Це перший такий прецедент в Україні, коли людину визнали винною та наказали за жорстоке поводження з тваринами.

Поради до теми

Захисники тварин стверджують, що собаки найчастіше кусають тих, хто їх панічно боїться. Ось декілька порад, які забезпечать безпеку від тварин для дітей і дорослих:

* Не дивіться собакам у вічі, не розмахуйте руками, не усміхайтеся і головне – не показуйте, що боїтеся. Не кричіть і не намагайтеся тікати. Просто опустіть голову й руки та спокійно пройдіть повз.

* Якщо у вас із собою є їжа, то киньте щось собакам. Вони відвернуться і ви зможете спокійно віддалитися.

*Якщо тварина ось-ось нападе, голосно низьким голосом крикніть команду "Фу!", або "Не можна!"

* Відбивайтеся будь-якими підручними засобами: сумкою, пакетом, палицею... при цьому слід робити кругові рухи, ніби намагаєтеся створити завісу проти потенційних нападів.

* Купіть перцевий балончик і завжди носіть його при собі (газові балончики проти тварин – марна річ).

* Якщо собака все ж таки укусив, слід терміново добре промити рану водою з милом (воно здатне вбивати вірус сказу), обробити її 3-процентним розчином перекису водню. Краї рани треба змазати йодом і того ж дня звернутися до травмпункту.

* В ідеалі потрібно знайти собаку, що покусав вас, для спостереження за ним упродовж 10 днів на наявність сказу. Раніше від цього захворювання рятувалися 40 болючими уколами в живіт. Зараз використовують вакцину КоКАВ, яку вводять за схемою п'ять чи шість доз протягом трьох місяців у дельтовидний м'яз плеча. Людині на півроку забороняють вживання алкоголю, плавання в басейні, переохолодження і надмірні навантаження.

Довідка. Калуські захисники тварин відкрили рахунок в банку, на який можуть переказувати свої пожертвування благодійники.

Ось реквізити цього рахунку: ЗАХИСТ, КТЗПТ, ГО р/р 2600 00 6039 9202 МФО 336677 ЗКПО 36112908 в Калуському відділенні ПРИВАТ-БАНКу.

За підтримкою вони звертаються і до керівників організацій, підприємств і підприємців, небайдужих до цієї проблеми.



Підготувала Віра Любинець


old_editor, 12.03.2010 15:47



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини