У Богородчанах згадували подвиги курінного командира УПА Василя Андрусяка

У Богородчанському районі братство вояків ОУН-УПА Калуського та Богородчанського районів, національно-петріотичні організації і свідомі жителі Івано-Франківської області віддали честь та вшанували полковнику Василеві Андрусяку – Грегіт–Різун.

Як інформує репортер MALAKAVA, урочистості пройшли на символічній могилі. Символічна могила стала місцем спочинку полковника, оскільки місце його поховання досі не відоме.

1946 року в Богородчанському районі загинув славної пам´яті друг Василь Андрусяк- "Грегіт"-"Різун"

В цей день славному командирові віддають честь націоналісти Прикарпаття і всієї Галичини, де бували у рейдах відділи Різуна, яких так і називали в народі- "різунівці".

Учасники зібрання пригадали уривок із життя полковника Грегіт-Різун. Зокрема, йшлося про Різдво Христове 1945 року, де в бою з чекістами курінний Грегіт-Різун був важко поранений. Його оперував талановитий хірург Пастер. Після успішної операції командира перевезли до остаточного одужання у повстанську столицю — с.Грабівку. Через дванадцять днів після поранення Василь Андрусяк уже керував боєм біля с.Глибоке, що у Богородчанському районі.

Нагадаємо, Василь Андрусяк - "Грегіт"-"Різун" народився 11 січня 1915 року в Снятині в родині Василя та Євдокії Андрусяків. Був четвертою дитиною в сім’ї. Загинув 24 лютого 1946 року між селами Грабівка та Глибоке Богородчанського р-ну разом з політвиховником 22 ТВ поручником «Бояном» у сутичці з рейдовою групою 215-го стрілецького полку внутрішніх військ НКВД під командуванням старшого лейтенанта Євтухіна. Їхні тіла два тижні возили селами, аж поки люди їх не опізнали. Посмертно нагороджений УГВР найвищою бойовою нагородою — Золотим Хрестом заслуги 1-ої кляси і підвищений до звання полковника.

В даний час командирові 22 ТВ “Чорний ліс” полковнику Василеві Андрусяку – Греготу–Різуну споруджено пам’ятник в рідному Снятині, на місці загибелі в Богородчанському р-ні споруджена символічна могила, оскільки місце захоронення досі невідоме. В Снятині його іменем названо музей визвольних змагань, а також крайові управи ОУН-УПА Снятинщини і Калущини.
old_editor, 12.03.2008 00:37



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини