МОЗ забезпечило Калуш першою партією медобладнання для обслуговування населення, яке проживає в екологічно небезпечній зоні

Перша партія сучасного медичного обладнання надійшла цього тижня до Калуша на виконання Закону України «Про затвердження Указу Президента України "Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації". Для забезпечення медичних закладів, що здійснюють медичне обслуговування населення, яке проживає в зоні надзвичайної екологічної ситуації, медобладнання провідних компаній світу на загальну суму близько 17 млн. грн. доставила вантажними автомашинами до Калуської центральної районної лікарні (ЦРЛ) київська фірма «Горал». Саме з цією фірмою після того, як уряд своїм розпорядженням передбачив виділення коштів для реалізації заходів, визначених вищезгаданим указом Президента, Міністерство охорони здоров’я України уклало угоду про постачання в регіон, визнаний зоною надзвичайної екологічної ситуації, необхідного переліку медичного обладнання та медикаментів.

За словами головного лікаря Калуської ЦРЛ Івана Красійчука, серед одержаного медичного обладнання є три УЗД-апарати, два цифрові рентгенапарати, дев’ять кардіомоніторів, неонатальний інкубатор, операційні столи, низькотемпературний стерилізатор для ендоскопічного інструментарію, відеоендоскопічна система, фіброгастроскоп, лапароскоп, бронхоскоп, нейрохірургічний мікроскоп, устаткування для фізпроцедур, стоматобладнання тощо. Все воно буде розподілене між різними медичними закладами: стаціонаром ЦРЛ, міською поліклінікою, стоматполіклінікою, станцією швидкої невідкладної медичної допомоги, Калуською райсанепідемстанцією.

Іван Красійчук також наголосив, що вже прибули до Калуша й окремі спеціалісти, які встановлюватимуть нове медобладнання та при потребі навчатимуть калуських медиків ним користуватися. Звісно, що з метою підвищення рівня професіоналізму та освоєння новітніх медичних технологій будуть організовуватися для деяких лікарів і медпрацівників й навчання та стажування в провідних центрах та клініках, де аналогічне новітнє обладнання експлуатується.

У Калуській міській раді не приховують свого задоволення від того, що завдяки одержаному найсучаснішому медичному обладнанню, виробником якого є провідні компанії США, Японії, Німеччини та інших країн світу, значно покращиться рівень технічного оснащення медзакладів Калущини.

Як наголосила в.о. заступника міського голови Галина Романко, у Калуші минулий рік був оголошений роком медицини, і хоча економічна криза не дозволила реалізувати всі плани в цій галузі, однак все одно з міського бюджету на проведення ремонтних робіт у медичних закладах та придбання для них необхідного медичного обладнання було виділено достатньо багато грошей – понад 9 млн. грн. Але цю суму аж ніяк не порівняти з тією, на яку за розпорядженням уряду передбачено оснастити медобладнанням калуські медзаклади відповідно до президентського указу "Про оголошення територій міста Калуш та сіл Кропивник і Сівка-Калуська Калуського району Івано-Франківської області зоною надзвичайної екологічної ситуації". Першу партію медобладнання на суму близько 17 млн. грн. до Калуша вже доставлено. Невдовзі, за словами Галини Романко, повинні надійти й наступні, адже для забезпечення медичних закладів, що здійснюють медичне обслуговування населення, яке проживає в зоні надзвичайної екологічної ситуації, тобто в Калуші та селах Кропивник і Сівка-Калуська, передбачено придбати державним коштом медобладнання на загальну суму 48 млн. грн.

Василь Ткачук

old_editor, 15.03.2010 13:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини