Депутати Івано-франківської міськради прийняли звернення до Президента по Бандері та українській мові

Щойно завершила свою роботу 48 сесія івано-франківської міської ради п’ятого демократичного скликання.

Депутати прийняли два звернення до вищих чинів України, а також до голови Європарламенту Єжи Бузека та голови Єврокомісії Жозе Баррозу.

Зібравшись пів на одинадцяту, депутати нарешті приступили до розгляду звернення івано-франківської міської ради до Президента України, прем’єр-міністра, голови Парламенту стосовно своєї позиції щодо антиукраїнських дій з приводу присвоєння звання Героя України Степану Бандері та пункту 20-го резолюції Європарламенту, де сказано, що вони шкодують щодо рішення Ющенка та висловлюють сподівання на його відміну в подальшому.

За словами депутата івано-франківської міської ради Ігора Кінаша, метою такого звернення є те, що багато міських рад, зокрема Запорізька, Одеська та декілька інших, вже закликали Президента України Віктора Януковича скасувати рішення Ющенка по Бандері. Звернення франківської міської ради є висловленням позиції депутатів та громади міста, яку вони представляють.

«Саме наше звернення, в якому ми вимагали від Віктора Ющенка присвоїти Степану Бандері звання Героя України і стало основною базою, на яку спирався екс-Президент, видаючи цей указ, - каже Ігор Кінаш, - Тому зараз ми повинні реагувати на ті події, що відбуваються навколо цього питання».

Зробивши декілька стилістичних, граматичних та змістових правок звернення, депутати почали довго сперечатися стосовно включення до списку адресатів голів Єврокомісії та Європарламенту та включення до змісту звернення документальних підтверджень Нюрнберзького Процесу, щодо того, що Степан Бандера не співпрацював із нацистською Німеччиною.

Зрештою, після півторагодинної полеміки, депутати одностайно прийняли усі зміни до даного звернення та ухвалили рішення направити цей документ усім українським високопосадовцям та головами Єрокомісії та Європарламенту.

«Громадськість міста є вкрай занепокоєною ситуацією, що склалася довкола присвоєння звання Героя України Степану Бандері, - говориться в резолюції, - Хто більше може заслуговувати на визнання, як людина, що все своє життя боролася та без вагань віддала своє життя за незалежність рідного народу.... Зважаючи на вагомий особистий внесок Степана Бандери в боротьбу за українську державність, ми звертаємось до вас із проханням не сприяти поширенню антиукраїнських настроїв у територіальних громадах та не підтримувати ідею відміни Указу Президента України «Про присвоєння С. Бандері звання герой України».

Також в оперативному режимі було прийнято звернення до Президента України та інших високопосавдовців щодо ситуації у сфері мовної політики.

«...Закликаємо вас, зробити усе можливе задля припинення політичних спекуляцій на мовному питанні, забезпеченні повноцінного функціонування державної української мови у всіх сферах суспільного життя та здійснення контролю за неухильним функціонуванням правових норм, що регулюють функціонування мов в Україні. Переконані, що лише такий зважений державницький підхід до мовної політики в Україні стане запорукою для зміцнення єдності нашої держави», - йдеться у зверненні.

old_editor, 12.03.2010 18:19



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини