До землетрусу в Україні готові частково - Олександр Кендзера

В Туреччині оговтуються від землетрусу. Фахівці кажуть, що значні руйнування спричинені тут недотриманням правил безпеки під час будівництва.

Таку думку в інтерв'ю Бі-Бі-Сі висловив заступник директора українського інституту геофізики Олександр Кендзера.

Бі-Бі-Сі: Румунські сеймологи застерегли про небезпеку активізації сейсмологічно активної зони в районі Карпат. То чи варто остерігатися землетрусу українцям - і де саме?



Олександр Кендзера:
Цей землетрус, який відбувся в Туреччині, відбувся у тому самому поясі, який частково охоплює нашу територію, тобто "зона Вранча": Карпати, Крим, південний захід Одеської області, частина Чернівецької області, Буковина входять до цього сейсмоактивного поясу. Так що якщо "спрацювало" в Туреччині, може спрацювати і в інших місцях. Однак не обов'язково. Справа в тому, що румунським вченим приписують, ніби вони побачили, що скоро відбудеться такий землетрус. Насправді румунські вчені такого в часі не прогнозують, так само як й інші спеціалісти. Просто така неправильна інтерпретація того, що вони сказали.

А ми сказали правильно, що максимальні землетруси, які можуть реалізуватися сьогодні в зоні Вранча, - це з магнітудою 7,8 бала. Але це в тому випадку, якщо відбудеться в зоні Вранча максимальний землетрус. Він обов'язково має відбутися, навіть якщо там є такі напруження, то вони можуть відбитися в цілому ряді дрібних землетрусів. Так, наприклад, як це мало місце в минулому столітті, коли були землетруси в „зоні Вранча". Такі землетруси, які відчувалися на території України. Це були землетруси 1940 року, 1977 року, 1986 та 1990 років. Але методів передбачення часу виникнення землетрусу, на жаль, не існує у світі.

Бі-Бі-Сі: А скільки на Вашій пам'яті було землетрусів в Україні?

Олександр Кендзера: Дуже багато. Через те, що ми маємо сейсмічні станції, які фіксують і слабі поштовхи. В рік, наприклад, у Карпатах, в Закарпатті на нашій території ми фіксуємо від 40 до 70 землетрусів.

Бі-Бі-Сі: Але звичайні люди їх не відчувають?



Олександр Кендзера: Звичайні люди їх не відчувають. Такий останній землетрус, який відчували люди, це в Закарпатті було кілька землетрусів. Ну а з таких екзотичних землетрусів, то це біля Кривого Рогу у 2004 році. Бо в нас може трапитися землетрус, і до цього нам потрібно готуватися. Будівельні норми, які мають назву Будівництво в сейсмічних районах країни... Влада в Закарпатті, Прикарпатті, Буковині, Чернівецькій, Одеській областях, на півдні Херсонської, Миколаївської областей, Криму, обов'язково повинна піклуватися про те, щоб усі, хто зводять будинки і споруди, враховували реальний рівень небезпеки, який зазначений у державних будівельних нормах.

Бі-Бі-Сі: На Вашу думку, як фахівця, Україна готова зараз до можливого землетрусу?

Олександр Кендзера: Скажімо так - частково. Сказати, що абсолютно всі готові, було б напевно покривити душею. Ось у Туреччині є лише рекомендація, немає чіткого, жорсткого документу, як в Україні. І там дуже багато людей, знаючи, що є дуже висока сейсмічна небезпека, все одно будують такі будинки, які при перших же землетрусах руйнуються, люди гинуть, а висновків все одно не роблять.
old_editor, 10.03.2010 19:01



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини