Контури нового Кабміну: Азаров – Прем’єр, комуністи хочуть МВС чи МНС

Віктор Янукович зробив ривок до консолідації влади. Учора, покинувши малоперспективну ідею союзу з НУ-НС, регіонали зосередилися на варіанті Б – створення коаліції з КПУ, Блоком Литвина і окремими депутатами. І проголосували в першому читанні зміну регламенту, згідно з яким коаліцію можуть створювати як фракції, так і окремі депутати – головне, щоб їх було не менше 226.

Отже, наступного тижня коаліція, швидше за все, сформується. Не виключено, що первинний її складу буде вузьким – близько 240 осіб: 172 регіонали, 27 комуністів, 20 «литвинівців», 3-4 позафракційних, 4-5 бютівців і 10-12 нунсівців (вже точно відомо про входження «Єдиного центру», що в перспективі має влитися в ПР). Проте Антикризова коаліція в 2006-му теж починалася з 233 осіб, але вже через вісім місяців їх було 260 і говорили про плани зібрати 300. Правда, в 2007-му цей план зірвав розпуск парламенту, але тоді був інший президент.

Юлія Тимошенко знову не дотрималася обіцянки. Два дні тому вона говорила, що при відставці Кабміну з постів підуть всі міністри на чолі з нею. У результаті пішла тільки вона, залишивши Кабінет на Олександра Турчинова. І всі міністри – на місцях.

Але, судячи з усього, ненадовго: ПР, КПУ і Блок Литвина вже формують свої пропозиції по новому складу уряду. Вони поки не узгоджувалися (хоча вже відомо, що квоту «Єдиного Центру», швидше за все, складе МНС), але вже є позиції, за якими ймовірність суперечок мінімальна. Отже, схоже, Прем’єр – Азаров, його перший заступник – Колесников, віце-прем’єр з ПЕК – Бойко. «Регіонам» відійдуть ключові міністерства в економічному блоці. КПУ наполягає на гуманітарному блоці. Комуністи хочуть ще МВС чи МНС для Бевза, а також МЗС для Алексєєва, але останнє навряд чи реально, і компенсацією для нього може стати пост віце-прем’єра. Ще одного віце отримає Блок Литвина, якому повинні відійти Мінтранс, Мінагрополітики, Мінекології і, можливо, Міноборони.

Отже, за інформацією газети «Сегодня», новий Кабмін майбутнього (варіант не остаточний):

* Прем’єр – Микола Азаров (ПР),

* перший віце-прем’єр – Борис Колесников (ПР),

* віце-прем’єр з ПЕК – Юрій Бойко (ПР),

* віце-прем’єр з гуманітарних питань – Ігор Алексєєв (КПУ),

* віце-прем’єр з економічних питань – Микола Деркач (Блок Литвина),

* міністр внутрішніх справ – Валерій Бевз (КПУ), Микола Джига (ПР),

* міністр оборони – Микола Литвин (Блок Литвина), Олександр Кузьмук (ПР),

* міністр закордонних справ – Костянтин Грищенко (ПР),

* міністр аграрної політики – Катерина Ващук (Блок Литвина),

* міністр екології – Микола Шершун (Блок Литвина),

* міністр освіти – Катерина Самойлик (КПУ), Олена Бондаренко (ПР),

* міністр праці і соціальної політики – Петро Дибенко (КПУ),

* міністр молоді і спорту – Олександр Голуб (КПУ), Віктор Корж (ПР),

* міністр охорони здоров’я – Юрій Гайдаєв (КПУ),

* міністр надзвичайних ситуацій – представник ЄЦ, Валерій Бевз (КПУ).

ЗІК
old_editor, 05.03.2010 15:59



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини