Калуські труби прислужилися Львову для реконструкції водомереж

Продукція ТзОВ «Калуський трубний завод», з конвеєра якого минулого року зійшла перша партія труб, вироблених з поліетилену сучасних марок, поступово знаходить все більшу кількість покупців в Україні. Не стала вагатися в своєму виборі виробника поліетиленових труб і влада Львова, якій восени 2009 року уряд зробив неабиякий подарунок, виділивши з держбюджету 191 млн. грн. на завершення модернізації насосних станцій та водогонів. Для вирішення в місті проблеми цілодобового водопостачання вона скористалася послугою Київського торгового дому «Євротрубпласт», прибдавши в нього необхідну кількість труб різних діаметрів. Вони прислужилися Львову для заміни зношених сталевих та чавунних труб на окремих ділянках міських водомереж.

– Наше підприємство, – говорить директор ТзОВ «Калуський трубний завод» Андрій Найда, – не переймається питанням реалізіції власної продукції. Функції збуту труб Групи «Поліпластик», яка на сьогоднішній день є засновником дванадцятьох трубних заводів у Росії, Білорусі, Казахстані та Україні, виконують торгові доми. Вони також реалізовують з’єднувальні муфти й інші деталі, необхідні для монтажу водо- і газомереж, зварювальні апарати для терморезисторної і стикової зварки та займаються поставкою на заводи сировини для виробництва трубної продукції. Це, як на мене, дуже правильний підхід до організації роботи структурних підрозділів, що входять до Групи «Поліпластик», адже дає можливість колективам не зосереджуватися на виконанні зайвих завдань, а більш ефективно працювати за напрямками їхньої діяльності

.

– Очевидно, "Євротрубпласт" має і свої представництва, філії в різних регіонах України.

– Звичайно. За інформацією, якою володію, вони організовані та працюють у Севастополі, Запоріжжі, Львові і в Києві.

– А в Івано-Франківську чи в якомусь районному центрі нашої області представництв цього торгового дому не існує?

– Поки що ні, але, гадаю, що своїх менеджерів "Євротрубпласт" має в кожному регіоні України. Знаю тільки, що раніше в Івано-Франківську виробництвом незначних обсягів труб з поліетилену займалася фірма "Пласт-Пайт", але сьогодні, наскільки мені відомо, вона є банкрутом. Звідти навіть перейшли до нас на роботу окремі працівники, котрі мешкають в Калуші та Калуському районі.

– До створення Калуського трубного заводу поліетиленові труби в Україні випускав тільки завод в м. Рубіжне Луганської області, який і сьогодні працює, задовольняючи потреби в цій продукції українського ринку. Тепер вітчизняні споживачі труб з поліетилену, особливо в західному регіоні країни, можуть орієнтуватися й на ваше підприємство. А які, до речі, труби і яких розмірів виробляються у Калуші?

– Я вже говорив, що реалізацією труб Групи "Поліпластик", в структуру якої входять Калуський і Рубіжанський трубні заводи, займається в Україні Київський торговий дім "Євротрубпласт". Звісно, що наше підприємство створювалося і з тією метою, щоб західний регіон країни мав свого виробника високоякісних поліетиленових труб, які досі отримував з Рубіжного, російських чи білоруських підприємств Групи "Поліпластик" або ж закуповував у Польщі. Хоча, відверто кажучи, останніми роками водоканали у Львівській області та інших обласних центрах й містах Західної України використовують для дрібного ремонту мереж й поліетиленові труби підприємства "Ель-Пласт". Воно функціонує у місті Городок на Львівщині і до певної міри є сьогодні нашим єдиним більш-менш серйозним конкурентом у виробництві водопровідних труб з поліетилену для споживачів передусім західного регіону країни.

Щодо випуску продукції на нашому заводі, то сьогодні ми виробляємо водо- і газопровідні труби широкого асортименту як за діаметром, так і за товщиною. У цеху підприємства встановлені три технологічні лінії, призначені для виробництва труб діаметром від 20 до 63 мм, від 75 до 225 мм та від 250 до 450 мм. Залежно від того, який товар хоче отримати замовник, труби діаметром до 110 мм випускаються великих довжин – від 50 до 200 метрів, які скручуються у бухти, що полегшує їхнє транспортування, або у вигляді коротких відрізків завдовжки до 12 метрів. Труби більшого діаметру (від 110 до 450 мм) не піддаються скручуванню у бухти, тому їх виробляємо завдовжки по 12 метрів.

Технологія виробництва продукції, яка використовується на нашому підприємстві, дозволяє випускати й різні за товщинами стінок газові та водяні поліетиленові труби. Також на заводі запроваджена сувора система контролю за якістю продукції, що виробляється. Зокрема, у нас є власна сучасна лабораторія для проведення досліджень показників сировини, якості виробленої продукції тощо. Тому вся продукція, яку випускаємо і пропонуємо для реалізації споживачам, абсолютно відповідає параметрам, що закладаються в ДСТУ.

– А звідки ТзОВ "Калуський трубний завод" одержує сировину?

– Поліетилен сучасних марок (ПЕ-80, ПЕ-100), який використовуємо під час виробництва труб для водо- і газомереж, отримуємо від підприємств, що працюють у Будьоннівську, Казані та інших містах Російської Федерації, а також з Кореї, Німеччини.


– Згодом матимете під боком і виробника полівінілхлориду суспензійного, виробництво якого споруджується на території ТОВ "Карпатнафтохім". У поточному році цей об’єкт передбачено здати в експлуатацію, а на підприємстві, яке очолюєте, планувалося й налагодження виробництва труб з ПВХ. Чи, можливо, на сьогоднішній день вже щось змінилося в перспективному плані діяльності ТзОВ "Калуський трубний завод"?

– Всі загальнобудівельні та монтажні роботи в цеху з виробництва ПВХ-труб вже виконані. Тут також вже встановлені дві технологічні лінії загальною потужністю 20 тис. тонн продукції в рік. Тому плани наші щодо виробництва труб з полівінілхлориду залишаються в силі. Попередньо передбачаємо, що зможемо запустити вищезгаданий цех та розпочати виробництво в ньому продукції уже в квітні-травні цього року.

Із введенням в дію цього цеху наш завод буде першим і єдиним в групі «Поліпластик» підприємством, на якому вироблятимуться труби з ПВХ.

– Чому ж тоді пуск цеху з виробництва ПВХ-труб запланований аж навесні, а не тепер, взимку? Вагаєтесь пришвидшити цей день, можливо, через деякі технічні проблеми, які вирішили не розголошувати?

– Справа не в технічній готовності цеху до введення в експлуатацію. Зимовий період переважно на всіх трубних заводах є, я б сказав, мертвим сезоном, коли продукція практично не реалізовується. Тож який сенс поспішати з пуском цеху? Це по-перше. А по-друге, на трубних заводах в зимовий період, як правило, проводяться профілактичні, ремонтні роботи. Тому вони сьогодні проводяться й в нашому цеху з виробництва поліетиленових труб. Хоча буває, що надходять окремі заявки від торгового дому "Євротрубпласт" і ми на якийсь період запускаємо ту чи іншу технологічну лінію для того, щоб виробити необхідну кількість труб конкретного виду та розміру.

– А яким був для колективу ТзОВ "Калуський трубний завод" 2009 рік з огляду на виконання планових завдань з виробництва продукції?

– Продуктивним в усіх відношеннях, бо головним завданням року, що минув, було запустити завод, з яким колектив успішно справився. Також було нароблено на склад достатню кількість різної трубної продукції. А в 2010 році ми повинні передусім налагодити виробництво труб з полівінілхлориду та вийти на друге місце в Україні за показником виробництва поліетиленових труб. Нагадаю, що проектні потужності наших трьох технологічних ліній з виробництва поліетиленових труб дозволяють випускати 15 тис. тонн продукції в рік.



– І останнє запитання. Скільки на сьогоднішній день створено робочих місць у ТзОВ "Калуський трубний завод"?


– Згідно з штатним розписом підприємства, у нас сьогодні нараховується 58 інженерно-технічних працівників та робітників. Наразі збільшувати штат працівників заводу немає потреби, оскільки технологічний процес виробництва труб достатньо автоматизований. Забезпечувати і контролювати роботу одночасно трьох ліній в цеху з виробництва поліетиленових труб сьогодні спроможна зміна у складі 4-5 чоловік. Не більше людей працюватиме в одній зміні й в цеху з виробництва ПВХ-труб, коли його введемо в експлуатацію.



Розмову вів Василь Ткачук


old_editor, 16.02.2010 14:13



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини