У Калуші вже видали безплатно 644 держакти на право власності на землю

Постанова Кабінету Міністрів України від 5.08. 2009 р. № 844, якою передбачена безкоштовна видача громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки, призвела до нової хвилі земельного буму не тільки в селах, а й в містах. Задаремно стати замлевласниками забажало й чимало калушан, особливо пенсіонерів, людей недостатньо забезпечених, які раніше навіть не намагалися виготовити держакт на землю, бо для того, аби отримати цей документ, треба було викласти з власної кишені немалу суму грошей.



Хоча, якщо бути точним, то й тепер процес оформлення та видачі цінних паперів на право власності на земельні ділянки є далеко не безкоштовним. Різниця лише в тому, що оплачується все не громадянами, а з державного бюджету. Зокрема, у 2009 році урядом було передбачено на видачу держактів 507 млн. грн. Також спочатку планувалося до 1 січня 2010 року освоїти ці кошти та завершити безплатну приватизацію земельних ділянок, але потім додатковою постановою Кабміну термін видачі громадянам безкоштовних держактів на землю було продовжено.

Однак цей процес, як вважає дехто з депутатів Калуської міськради, свідомо затягується місцевими землевпорядниками. Зокрема, на їхню неефективну роботу в плані підготовки документів для безоплатного виготовлення та видачі калушанам державних актів на право власності на земельні ділянки звернув увагу нещодавно на 58-ій позачерговій сесії міськради депутат Михайло Довбенчук. З його слів, він особисто намагався посприяти літній людині, котра не має можливості ходити по різних інстанціях, пришвидшити процес підготовки документів, необхідних для безкоштовної передачі у власність земельної ділянки, але намарно. Організації, які раніше з громадян справляли чималі гроші за виконану роботу, пов’язану з оформленням та видачею державних актів на право власності на земельні ділянки, тепер не особливо поспішають робити калушан землевласниками.

Щоб в подальшому не було якихось непорозумінь чи можливих зловживань у сфері виготовлення за заявами громадян технічної документації із землеустрою та документів, що посвідчують їхнє право на земельні ділянки, депутат міськради Михайло Романів запропонував посилити контроль за роботою в цьому напрямку відділу Держкомзему в м. Калуші, ДП "Центр державного земельного кадастру", проектних землевпорядних організацій та інших установ, причетних до забезпечення виконання урядових постанов. Таким чином, на його думку, можна буде поліпшити в Калуші ситуацію, пов’язану з передачею безплатно у приватну власність земельних ділянок.

Попри інші критичні зауваження, які прозвучали на позачерговій сесії Калуської міськради на адресу місцевих землевпорядників, абсолютна більшість депутатів все-таки проголосувала за прийняти рішення про безоплатну передачу у власність чергових 148 земельних ділянок та надання 175 дозволів на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку громадянам для будівництва та обслуговування житлових будинків і господарських будівель (присадибних ділянок), для ведення особистого селянського господарства, а також членам садівницьких товариств.

Начальник відділу Держкомзему в м. Калуші Анатолій Собчук, коментуючи ситуацію з приводу порушених депутатами міськради проблемних питань, зазначив, що подібні рішення про передачу земельних ділянок у власність та надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, які посвідчують право на земельну ділянку громадянам для будівництва та обслуговування житлових будинків і господарських будівель (присадибних ділянок) чи для ведення особистого селянського господарства, приймалися на сесіях міськради й раніше. Але кількість земельних ділянок, що пропонуються для передачі у власність, не залежить безпосередньо від Держкомзему.

– Відділ, який я очолюю, – говорив Анатолій Володимирович, – не займається виготовленням технічної документації із землеустрою, обмірами земельних ділянок (геодезичними зйомками) тощо. Він виступає замовником цих робіт, які, відповідно до укладеної угоди, повинно забезпечувати ДП "Центр державного земельного кадастру", регіональна філія якого є в Івано-Франківську, яка відповідно має міськрайонний відділ у Калуші.



Звісно, що угодою передбачена й оплата, що нами проводиться відповідно до актів виконаних робіт. І будь-якої заборгованості перед ДП "Центр державного земельного кадастру" за надані ним послуги на сьогоднішній день не існує. Все проплачено на 100 відсотків. Тому, які претензії на кшталт зволікання з оформленням та видачею калушанам безоплатних держактів на право власності на земельні ділянки можуть бути до відділу Держкомзему в м. Калуші? Всі документи, які надходять до нас з міськради, куди громадяни, зацікавлені у передачі їм у власність земельних ділянок, звертаються з відповідними заявами та отримують від органу місцевого самоврядування дозвіл на виготовлення технічної документації, протягом 1-3 днів (не довше!) перевіряються, належним чином оформляються та направляються до ДП "Центр державного земельного кадастру". А чому там, як дехто вважає, що довго, виготовляється технічна документація із землеустрою і після цього документи повертаються до нас, то про причини такого стану речей я можу тільки здогадуватися. Думаю, що не останню роль тут відіграють погодні умови, а особливо тепер, в зимовий період. Зима – не найкраща пора для проведення обмірів земельних ділянок. У морозні дні практично неможливо використовувати для цього дороговартісні прилади, бо вони швидко виходять з ладу. А хто ризикуватиме викинути на вітер 45 тис. грн.? Саме приблизно стільки, якщо не більше, коштує один електронний тахеометр, яким користуються землевпорядники.



Складно взимку відшукати на земельній ділянці, що вкрита товстим шаром снігу, й пункти полігонометрії. Тому, можливо, через вищезгадані причини сьогодні й спостерігається деякий кількісний спад в реєстрації та видачі калушанам державних актів на право власності на земельні ділянки. Однак, попри все це, за період дії постанови Кабміну від 5.08. 2009 р. №844 у Калуші вже виготовлено та видано безкоштовно 644 держакти на землю. А рішенням 58-ої позачергової сесії Калуської міськради Калуський міськрайонний відділ Івано-Франківської регіональної філії ДП "Центр державного земельного кадастру" зобов’язано провести реєстрацію ще 148 безкоштовних державних актів на право власності на земельні ділянки. Тому невдовзі і ці калушани отримають свої держакти на землю.



– Чи можуть розраховувати мешканці Калуша, котрі звернулися до міськради із заявами про передачу їм безплатно у приватну власність земельних ділянок, на позитивне задоволення такого прохання?


– Очевидно, що можуть, бо процес безоплатного оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки продовжено відповідною постановою Кабміну до кінця 2010 року.



– А яку за максимальним розміром земельну ділянку можна безоплатно отримати у власність?


– Згідно з чинним законодавством, на території міста встановлені такі розміри земельних ділянок, що передаються безоплатно у приватну власність громадянам України:

для будівництва та обслуговування житла і господарських будівель (присадибних ділянок) – не більше 0,1 га;

для ведення особистого селянського господарства – до 2 га;

для ведення садівництва – до 0,12 га.

Підготував Василь Ткачук



old_editor, 01.02.2010 16:34



Фоторепортажі

Вибір редакції

Найпопулярніші новини